TOKIO - De gevaarlijke situatie in de derde reactor van de Japanse kerncentrale Fukushima is nog niet onder controle.

Ook kernreactor nummer twee van de Japanse kerncentrale Fukushima zal gekoeld gaan worden met zeewater. Daarmee zijn drie reactoren van de centrale in de problemen geraakt. Dat meldden lokale media zondag.

De reactoren worden gevuld met zeewater, maar de meetapparatuur registreert dat niet. Ook loopt de druk in de installatie op. Dat meldde een woordvoerder van de Japanse overheid.

''We weten niet precies wat dat inhoudt. Onze experts kijken ernaar'', aldus de zegsman.

Het zou kunnen zijn dat een klep niet goed werkt, waardoor het water de kern niet bereikt. Het water moet de kernreactor koelen die anders kan oververhitten. Dat kan leiden tot een nucleaire ramp.

Oplopende druk

Doordat de druk in de reactor oploopt kan er waterstof ontstaan. Dat gebeurde zaterdag ook in de eerste reactor, waarna een explosie volgde.

Die beschadigde de reactor niet, omdat de ontploffing buiten de beschermende behuizing van de kern plaatshad. Mocht het bij de derde reactor tot een ontploffing komen, dan verwacht de overheid ook geen schade aan de reactor.

Zuinig

De Japanse premier Naoto Kan heeft opgeroepen zuinig te doen met elektriciteit. Dat deed hij op een persconferentie. In het Aziatische land dreigt een energietekort tijdens de nasleep van de zware aardbeving en verwoestende tsunami.

In hoofdstad Tokio zal de stroom preventief op bepaalde tijden van de dag worden afgesloten. ''Ik besef dat het veel ongemak oplevert en het is een moeilijke beslissing. Maar we vragen om uw begrip'', aldus Kan.

Kan vreest economische schade als de stroom grootschalig uitvalt in het land. Daarom moet de beschikbare energievoorraad met een rotatiesysteem worden verdeeld. Ook is Rusland om hulp gevraagd.

Reddingsdiensten

De Japanse reddingsdiensten hebben sinds de aardbeving en tsunami vrijdag meer dan 12.000 mensen gered, zo meldde Kan.

Meer dan 50.000 militaire hulpverleners zijn momenteel actief en dat aantal zal worden verdubbeld. Daarnaast zijn tweeduizend politieagenten, elfhonderd brandweerunits en tweehonderd medische teams op de been.

De overheid probeert voedsel, water en dekens naar de rampgebieden te sturen. Dat gaat moeilijk over de weg, zodat de voorraden via de lucht en over zee worden getransporteerd.

Kan zei verder respect en bewondering te hebben voor de kalmte waarmee de mensen de rampspoed doorstaan. Hij sprak van de zwaarste opgave voor Japan sinds de Tweede Wereldoorlog.

600.000

Bijna 600.000 mensen zijn sinds de beving vrijdag in Japan geëvacueerd. Dat hebben de Verenigde Naties zondag bekendgemaakt.

Ongeveer 380.000 mensen uit het door een tsunami en aardbeving getroffen gebied naar zeker 2050 opvangcentra gebracht. Volgens het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) zijn zeker 210.000 mensen geëvacueerd die in een straal van 20 kilometer van de kerncentrale Fukushima I wonen.

Lees alles over de zeebeving en de daaropvolgende tsunami in Japan op onze special

Lees alle tweets op NUlive

Situatie kerncentrale