TOKIO - Door de aardbeving en de verwoestende tsunami in Japan zijn alleen al in de prefectuur Miyagi zeker tienduizend mensen omgekomen. Dat meldde de politie in die regio zondag.

Het officiële dodental staat momenteel op 801. Daarnaast zijn volgens de bevestigde cijfers 678 mensen vermist en 1570 gewond door de ramp die zich vrijdag voltrok in het oosterse land. Verwacht wordt echter dat dit aantal nog veel verder op zal lopen.

Miyagi is een van de zwaarst getroffen gebieden in Japan. Het dorp Minamisanriku is er van de kaart geveegd. De helft van de inwoners van het stadje zijn verdwenen: dat zijn maar liefst 9500 mensen.

Ook in andere steden, zoals Sendai, werden honderden lijken aangetroffen, die nog niet zijn meegeteld in de officiële statistieken. Zondag trof de politie in Higashimatsushima tweehonderd doden aan.

Iwate

Ook op andere plekken langs de noordoostkust vinden reddingswerkers honderden lichamen. De prefectuur Iwate is ook zwaar getroffen. Daar kwam door de tsunami de kuststad Rikuzentakata compleet blank te staan.

Volgens de politie stond alles lager dan de derde verdieping van het gemeentehuis onder water. Ook de stad Miyako en Yamada werden volledig overspoeld.

Premier Naoto Kan sprak van een ''ongekende nationale ramp''. De overheid gaat vooralsnog uit van een dodental van meer dan duizend. Japanse media spreken over 1800 doden. Gehoopt wordt dat in Myagi nog veel overlevenden gevonden worden, maar die kans lijkt steeds kleiner te worden.

Hulp

Japan verdubbelt de inzet van militairen voor de hulpverlening naar honderdduizend. De regering heeft dat zondag bekendgemaakt. De soldaten moeten helpen met het zoeken naar overlevenden en het herstellen van de zeer omvangrijke schade door de tsunami en aardbeving van vrijdag.

Steeds meer buitenlandse hulpverleners komen aan in Japan om te helpen na de zeer zware aardbeving en daaropvolgende tsunami van vrijdag. Zondag arriveerde zelfs een reddingsteam uit China. Het is voor het eerst dat Japan zo'n hulpaanbod van aartsvijand China heeft geaccepteerd.

De vijftien leden van het Chinese team zeiden er alles aan te gaan doen om zoveel mogelijk mensen te redden. Ze hebben vier ton materiaal en apparatuur bij zich om reddingswerk uit te kunnen voeren. Ook zit er een dokter in het team.

Explosie mogelijk

In het gebouw van de derde reactor van de Japanse kerncentrale Fukushima I is een explosie mogelijk. Een woordvoerder van de overheid meldde dat zondag, maar zei erbij dat dit een zeldzaam scenario is.

Door problemen met de energievoorziening heeft de kern van de reactor enige tijd niet onder water gestaan. Daardoor is de kern deels vervormd en is er veel waterstof vrijgekomen. Inmiddels staat er weer voldoende water in de reactor.

Het waterstof zou eventueel nog voor een explosie kunnen zorgen, zoals op op zaterdag in de eerste reactor gebeurde. Grote verschil met de gebeurtenissen van een dag eerder is dat in het derde gebouw de ventilatie werkt.

Amerikanen

Ook vanuit andere delen van de wereld spoeden reddingsteams zich zondag naar Japan. Het Amerikaanse vliegdekschip USS Ronald Reagan is aangekomen bij de kust om het Japanse leger te helpen. Helikopters van het Japanse leger komen op het enorme vliegdekschip tanken en mensen vervoeren.

Een Amerikaans team van 144 mensen en twaalf speurhonden komt zondag aan in noord-Japan. De honden zijn getraind om slachtoffers te vinden onder het puin.

De Britten sturen 59 man evenals 11.000 kilo aan reddingsmateriaal, zoals krachtige tilapparatuur. Frankrijk stuurt twee beschermingsteams.

Veldhospitalen

Australië heeft complete veldhospitalen aangeboden, evenals teams die slachtoffers kunnen identificeren. Het land wil ook kerngeleerden sturen voor de problemen met de Japanse kerncentrales.

De Verenigde Naties meldden dat Japan ook hulp heeft aanvaard vanuit Duitsland, Mexico, Nieuw-Zeeland, Singapore en Zuid-Korea. Reddingsteams uit nog eens 39 landen staan standby, aldus de organisatie.

Het Japanse Rode Kruis heeft 62 noodteams gestuurd om slachtoffers te helpen in het rampgebied. Ongeveer vierhonderd artsen, verplegers en andere hulpverleners zijn ingezet in mobiele klinieken, aldus de organisatie.

Het Chinese Rode Kruis heeft 100.000 euro toegezegd aan de Japanse collega's. De Afghaanse provincie Kandahar heeft circa 35.000 euro beloofd.

Condoleances

Vanuit de hele wereld sturen staatshoofden ook condoleances. De dalai lama, die zeer gewaardeerd wordt door Japanse boeddhisten, heeft zijn droefheid overgebracht over de catastrofe,. Hij prees de Japanse voorbereiding op het redden van mensenlevens.

De Britse koningin Elizabeth II heeft haar oprechte medeleven betuigd in een boodschap aan de Japanse keizer Akihito. Paus Benedictus XVI heeft gemeld te bidden voor de doden en de treurenden.

Kracht

De kracht van de aardbeving in Japan is opgewaardeerd naar 9.0 op de schaal van Richter. De Japanse meteorologische dienst heeft dat gemeld na analyse van de metingen, meldde de Japanse omroep NHK zondag. Eerder had de dienst een kracht van 8,8 gemeld.

Door de opwaardering is de beving nu gelijk aan de beving in Indonesië in 2004. Die veroorzaakt een enorme tsunami in de Indische Oceaan.

De Amerikaanse meteorologische dienst US Geological Survey (USGS) gaat nog steeds uit van een kracht van 8,9 op de schaal van Richter.

Bekijk alle video's

Lees alles over de tsunami op onze special

Dodental Japan gestegen