Karzai wil einde ISAF-operaties Afghanistan

ASADABAD - De Afghaanse president Hamid Karzai wil dat de internationale troepenmacht ISAF in Afghanistan ''stopt met de operaties in ons land''.

Dat zei het staatshoofd zaterdag tijdens een bezoek aan de families van de negen kinderen die eerder deze maand om het leven kwamen tijdens een luchtaanval, die werd uitgevoerd door NAVO-militairen.

''We zijn een tolerant volk, maar onze tolerantie is nu op'', zei Karzai tijdens zijn bezoek aan de provincie Kunar, aan de grens met het buurland Pakistan.

Het fatale incident had hier plaats. NAVO-militairen in een helikopter hadden de kinderen aangezien voor rebellen en hen onder vuur genomen. Later bleek dat ze slechts bezig waren met het sprokkelen van hout.

Een woordvoerster van ISAF was nog niet bereikbaar voor commentaar op de uitspraken van Karzai.

Harde bewoordingen

De president haalde in de afgelopen jaren vaker in harde bewoordingen uit naar ISAF, na aanvallen waarbij burgerdoden te betreuren waren. Volgens schattingen van de Verenigde Naties stierven er alleen in 2010 al zeker 2777 Afghanen tijdens geweldsincidenten.

Driekwart van de doden zou het gevolg zijn van acties van radicaalislamitische verzetsbewegingen, zoals de Taliban. Zij plegen (zelfmoord)aanslagen en plaatsen bermbommen waardoor burgers het leven laten.

ISAF en de Afghaanse veiligheidsdiensten zouden vorig jaar verantwoordelijk zijn geweest voor 440 burgerdoden. De meesten van hen stierven tijdens aanvallen vanuit gevechtsvliegtuigen en -helikopters.

Verkeerde focus

Karzai vindt dat de focus van ISAF verkeerd is. De internationale troepen zouden zich te veel concentreren op acties binnen Afghanistan en te weinig werk maken van het bestrijden van extremisten in Pakistan.

Hoge Amerikaanse functionarissen maakten recent excuses aan Karzai en het Afghaanse volk vanwege het incident in Kunar. Ondanks de uitlatingen van Karzai van zaterdag lijkt het uitgesloten dat ISAF snel gehoor geeft aan zijn oproep.

Hulp

Het leger en de politie in Afghanistan zijn nog lang niet in staat om het land te beveiligen en het verzet te bestrijden zonder grootschalige hulp van buitenlandse militairen.

Het is de bedoeling dat het Afghaanse veiligheidsapparaat uiterlijk eind 2014 volledig zelfstandig kan opereren. Tegen die tijd moeten de laatste internationale troepen het Centraal-Aziatische land verlaten.

Lees meer over:
Tip de redactie