AMSTERDAM - Een gebouw van een kerncentrale in het noordoosten van Japan is zaterdag ontploft. Door de explosie in Fukushima Daichi I is het dak ingestort en zijn de buitenmuren weggevallen.

Dat meldden Japanse media. De regering van Japan bevestigde dat er een explosie heeft plaatsgevonden in de veertig jaar oude kerncentrale.

Boven het complex, ongeveer 250 kilometer ten noorden van Tokio, hangt een witte rookwolk.

De beschermende behuizing rond de kernreactor is door de explosie echter niet beschadigd geraakt. Dat meldde de Japanse overheid op basis van informatie van de exploitant van de installatie.

Meltdown

De ontploffing had niet plaats binnen de behuizing, die bedoeld is om in het geval van incidenten te voorkomen dat er straling vrijkomt. De kernreactor is dan ook niet gaan lekken.

Volgens de overheid is de hoeveelheid straling gedaald na de explosie. Eerder op de dag werden radioactieve stoomwolken vrijgelaten uit de centrale, om te voorkomen dat de druk in de reactor te hoog zou oplopen. Gevreesd werd voor een meltdown, de oververhitting van de kernreactor en daarmee een nucleaire ramp.

Het gebied rond de nucleaire installatie is in een cirkel van 20 kilometer uit voorzorg geëvacueerd. Tienduizenden mensen verlieten de regio.

Meltdown

De ontploffing is zeer waarschijnlijk het gevolg van een zware aardbeving en een tsunami die Japan vrijdag troffen. Daardoor viel de stroom uit in het complex en liep de temperatuur van de kernreactor op.

Bekijk video van tv-beelden van de explosie:

Nederlanders

Van de Nederlanders van wie bekend is dat ze in het rampgebied van de aardbeving en tsunami in Japan zitten, hoeft niemand te vertrekken wegens problemen bij de kerncentrale. Zover bekend zit niemand in het evacuatiegebied rondom de nucleaire installatie.

Van de ongeveer vijftig Nederlanders die zich geregistreerd hebben bij de ambassade in Tokio, zit iemand met 80 kilometer het dichtst bij de centrale. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag laten weten.

Onbereikbaar

Naast het nucleaire rampscenario kampt Japan zaterdag ook met de massale verwoesting van de beving en de vloedgolven. Veel getroffen gebieden zijn nog onbereikbaar.

Japanse media meldden inmiddels zestienhonderd doden en vermisten. Daarnaast zijn 3400 gebouwen ingestort en circa tweehonderd branden uitgebroken.

Zwaarst getroffen

De zwaarst getroffen gebieden zijn de prefecturen Iwate en Miyagi. In Iwate is de kuststad Rikuzentakata compleet blank komen te staan. Volgens de politie stond alles lager dan de derde verdieping van het gemeentehuis onder water.

Ook de stad Miyako en Yamada zijn volledig ondergelopen. Die gebieden zouden volgens meteorologen nogmaals getroffen kunnen worden door een tsunami, veroorzaakt door een zware naschok.

Bekijk alle video's

Bekijk reacties op dit nieuws via Twitter op NUlive.nl

Lees alles over de tsunami op onze special

Explosie kerncentrale Japan