LOS ANGELES - De vloedgolf na de aardbeving in Japan heeft een dode veroorzaakt in de Verenigde Staten. Een 25-jarige man in Crescent City was door de golf meegesleurd en verdronk.

Hij was met twee andere mannen naar het strand gekomen om foto's te maken, meldde de krant San Francisco Chronicle zaterdag.

De hoge vloedgolf heeft bovendien ruim dertig boten beschadigd in de haven van Crescent City, in het noorden van de Amerikaanse staat Californië.

Meer dan vierduizend bewoners waren geëvacueerd. In 1964 waren elf mensen gestorven, toen een vloedgolf deze plaats trof. Ook in de haven van Santa Cruz zijn talloze boten losgeraakt en afgedreven.

Noodtoestand

Gouverneur Jerry Brown van de Amerikaanse staat Californië heeft zaterdag de noodtoestand uitgevaardigd. Een deel van de kustlijn van de staat werd vrijdag getroffen door een tsunami, veroorzaakt door de zware aardbeving in Japan.

Voordat de tsunami aankwam, twaalf uur na de beving in Japan, werden bewoners van de kustlijn geëvacueerd. De vloedgolven veroorzaakten forse schade in diverse havensteden.

In Santa Cruz zou voor 10 miljoen dollar (ruim 7 miljoen euro) aan schade zijn aangericht.

Brown waarschuwde dat de zee nog altijd onrustig is en een dreiging vormt voor kustplaatsen. Doordat de noodtoestand is uitgeroepen, kan er een beroep worden gedaan op een speciaal noodfonds.

Latijns-Amerika

In Latijns-Amerika bleef de schade door de tsunami beperkt. Jachthavens en stranden waren tijdelijk gesloten en honderdduizenden mensen werden uit voorzorg geëvacueerd.

In Mexico, Honduras, Colombia, de Galapagoseilanden, Paaseiland, Chili en Peru kwam het water echter slechts iets hoger dan normaal.

Tsunami treft Californië