GENK - De Belgische tak van winkelketen Hema biedt de uitzendkracht die eerder was ontslagen wegens het dragen van haar hoofddoek een andere baan aan binnen het bedrijf. Dat heeft de Hema vrijdag laten weten.

De ontslagen werkneemster werkte in een vestiging in Genk. De filiaalleiding had na een verzoek van de medewerkster in eerste instantie ingestemd met het hoofddoekje, maar kwam daar na ''veel negatieve reacties van klanten'' op terug. Haar contract werd niet verlengd.

De winkelketen geeft toe dat ze door de hoofddoek eerst toe te staan en nadien niet meer, onjuist heeft gehandeld. ''We hebben haar aangeboden om weer voor Hema te komen werken."

Geen contact

De vrouw mag in haar nieuwe functie haar hoofddoek ophouden. De keten biedt haar een functie aan waarbij er geen contact is met de klanten, zegt Jan Coppejans van Hema België.

Om in de toekomst soortgelijke situaties te voorkomen, is het kledingreglement aangepast en duidelijker gemaakt. Hema heeft daarvoor protocollen bij andere bedrijven en publieke instanties geraadpleegd.

Discreet imago

De Hema liet deze week weten dat de beslissing het contract met de uitzendkracht niet te verlengen ''niet was gericht tegen het dragen van hoofddoeken in het bijzonder, maar dat het geldt voor alle uitingsvormen die afbreuk zouden doen aan een neutraal en discreet imago van Hema''.