RIJSWIJK - In het door een zware aardbeving en tsunami getroffen gebied van Japan verblijven diverse Nederlanders. Ongeveer vijftig van hen wonen in het gebied. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag gezegd.

De Nederlandse ambassade in Tokio heeft tot nu toe contact gehad met elf van de circa vijftig Nederlanders die in het gebied in Japan wonen dat door een aardbeving en tsunami is getroffen. Zij zijn allemaal ongedeerd. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag laten weten.

De Nederlandse ambassade in Tokio heeft inmiddels ook contact gehad met ruim twintig Nederlanders die tijdelijk in het rampgebied in Japan zijn. De meeste van hen zijn zakenlui op reis en zij maken het goed. Op dit moment heeft het ministerie geen aanwijzingen dat er Nederlanders zijn onder de slachtoffers van de natuurramp.

De ambassade in Tokio probeert contact te krijgen met Nederlanders van wie bekend is dat ze in Japan verblijven. Dat is ''zeer moeilijk''.

Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse toeristen in het gebied dat door de tsunami is getroffen. De politiek reageerde ontzet op het nieuws van de aardbeving. Premier Mark Rutte was ''geschokt'' door de beelden, zo liet hij weten.

KLM

Vliegmaatschappij KLM heeft het vliegschema naar Tokio aangepast. De vlucht naar de Japanse hoofdstad die vrijdag zou vertrekken is geannuleerd en ook de vlucht van zaterdag is geschrapt. Een toestel dat donderdag was vertrokken naar de internationale luchthaven Narita in Tokio is uitgeweken naar een nabijgelegen vliegveld en is daar veilig geland.

KLM vliegt tien keer per week op Tokio. Daarnaast vliegt KLM naar het Japanse Osaka. Deze vluchten zijn tot op heden niet aangepast, aldus een zegsvrouw.

Bekijk video's en de livestream

Special tsunami

Alle twitterberichten over de ramp op NUlive