AMSTERDAM - Japan houdt rekening met een stralingslek bij de kerncentrale Fukushima, die is beschadigd door de zware aardbeving van vrijdag. Door de beving is de koeling van de reactor uitgevallen. De centrale ligt ongeveer 250 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Tokio.

Door de koelingsproblemen loopt de druk in de reactor op. Als er radioactief materiaal vrijkomt, wordt dat volgens een regeringswoordvoerder waarschijnlijk naar zee geblazen.

Volgens het Japanse persbureau Kyodo stijgt ook het stralingsniveau in de reactor.

Evacuatie

De Japanse autoriteiten ontruimen een groter gebied rondom een kerncentrale die beschadigd is geraakt door de zware aardbeving die het oosten van het land vrijdag trof.

In een straal van tien kilometer rond het complex in Fukushima moeten bewoners hun huizen verlaten, zo maakte de Japanse premier Naoto Kan bekend.

Eerder was een veiligheidszone met een straal van drie kilometer rond de kerncentrale ingesteld.

Stralingsniveau

Het Japanse persbureau Kyodo meldde op gezag van het nationale veiligheidsagentschap voor atoomenergie dat het stralingsniveau in de controlekamer van de kerncentrale duizend keer hoger ligt dan normaal. Dat zou kunnen duiden op een stralingslek.

Het agentschap liet evenwel weten dat het verhoogde stralingsniveau geen direct gevaar vormt voor de volksgezondheid.

Het persbureau Jiji meldde dat rond het complex een stralingsniveau is gemeten dat acht keer hoger ligt dan normaal.

Koelsysteem

De problemen ontstonden nadat door de verwoestende aardbeving die de regio heeft getroffen, het koelsysteem in de centrale uitviel. Daardoor kan er geen koelwater naar de reactorkern kan worden gepompt. De kerncentrale was al stilgelegd na de aardbeving en de daaropvolgende tsunami.

Eerder meldde het persbureau Jiji Press nog dat het probleem met het koelsysteem spoedig voorbij leek te zijn en dat de kerncentrale weer normaal zou kunnen functioneren.

De noodtoestand werd afgekondigd om voorbereid te zijn op een worstcasescenario.

Brand

Een andere kerncentrale in het noordoosten van Japan is vrijdag getroffen door een brand. Het gaat om een complex in de plaats Onagawa in de prefectuur Miyagi, die het zwaarst is getroffen door de aardbeving en de tsunami. De brand is inmiddels geblust.

Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo. Media in Japan meldden eerder dat de autoriteiten de nucleaire noodtoestand hebben uitgeroepen.

Deze maatregel wordt genomen wanneer sprake is van radioactieve lekkages en wanneer de koelsystemen van kerncentrales uitvallen.

Het in Wenen gevestigde Internationale Atoomagentschap IAEA meldde vrijdag dat de vier kerncentrales die het dichtst bij het epicentrum van de aardbeving liggen, allemaal op veilige wijze zijn stilgelegd.

Geen straling

Ook in de prefectuur Miyagi waren er problemen met een kerncentrale. Bij een turbinegebouw van de centrale is brand uitgebroken.

Het gebouw staat los van de kernreactor en de oorzaak van de brand wordt onderzocht, meldde energiebedrijf Tohoku Electric Power. Er is geen sprake van vrijgekomen straling.

Alles over de situatie op onze special

Volg reacties op Twitter via NUlive