MANILLA - De overheid van de Filipijnen heeft vrijdag duizenden mensen opgeroepen de kustgebieden te verlaten in verband met de tsunamiwaarschuwing. Die werd uitgegeven na een zware aardbeving voor de kust van Japan.

In negentien provincies op de Filipijnen moeten mensen aan de kust alert zijn. Bewoners van het kustgebied wordt aangeraden dieper het land in te trekken. BNO News meldde dat het alarm inmiddels is ingetrokken.

''De vloedgolven kunnen urenlang doorgaan. Mensen moeten niet naar de kust gaan om de tsunami te bekijken’’, meldden de Filipijnse autoriteiten.

In het oosten van Japan is vrijdagochtend een tsunami aan land gekomen. Daar werd een golf van wel 10 meter hoog gezien.

tsunami japan
De tsunami komt niet overal tegelijk aan.

Bekijk een overzicht van de tijden waarin de tsunami landen rondom de Grote Oceaan bereikt.

Hawaii

Ook in Hawaï worden de laaggelegen kustgebieden ontruimd. ''Het ziet er naar uit dat dit een serieuze aangelegenheid wordt'', aldus een woordvoerder van de reddingsdiensten.

Rusland evacueert 11.000 bewoners van de Koerilen-eilanden, ten noorden van Japan. Daar zijn de eerste vloedgolven, van ongeveer een meter hoog, aan land gekomen. Ook op de Marianen-eilanden, in Guam en in Taiwan vonden evacuaties plaats. Het is onduidelijk hoeveel mensen in totaal hun huizen moeten verlaten.

In Rusland werd het alarm na de derde golf teruggetrokken, toen die maar veertig centimeter hoog bleek te zijn.

Waarschuwing

Andere landen waarin na Japan een tsunamiwaarschuwing is uitgegeven, zijn onder meer Taiwan, Indonesië, Mexico, Australië, Nicaragua, Peru, Antarctica en Chili.

Ook voor de Amerikaanse staten Californië en Oragon is een waarschuwing uitgegeven. Washington en Alaska zijn "alert", meldt BNO News. in Australië en Rusland was ook een waarschuwing, maar die is inmiddels ingetrokken.

Golven

Een tsunami kan bestaan uit verschillende golven, waar tot wel een uur tijd tussen kan zitten. De eerste golf hoeft niet altijd de hoogste te zijn, aldus de waarschuwing. Het effect kan in de verschillende landen zeer wisselend zijn.

Volgens de tijdsberekening van de waarschuwende instantie kampt Japan als eerste met de tsunami, omdat daar de beving vlakbij plaatshad. In Indonesië komen de golven pas vier uur later aan, in Nieuw-Zeeland bijna elf uur. Zuid-Amerika krijgt als laatste de eventuele klap.

Alles over de situatie rond Japan op onze special.

Volg reacties op Twitter via NUlive

Tsunamiwaarschuwingen