AMSTERDAM - Het noordoosten van Japan is vrijdagochtend (Nederlandse tijd) getroffen door een serie aardbevingen, met een kracht van 5,0 tot 8,9 op de schaal van Richter. Door de bevingen is een tsunami ontstaan. Al meer dan duizend mensen zijn waarschijnlijk omgekomen.

Bekijk alle video's en de livestream

Volgens het Japanse persbureau Kyodo worden er ruim 88.000 mensen vermist.

De tsunami trof het noordoosten van het eiland. Er is een golf van tien meter hoog waargenomen. De aardbeving is de zwaarste in zeven jaar. De zwaarste beving duurde vijf minuten.

Door de tsunami zijn grote gebieden overstroomd. Een muur van water verspreidde zich over het laaggelegen gebied. Gebouwen, vrachtwagens en auto's werden meegesleurd.

Een van de zwaarst getroffen gebieden is Miyagi. Daar is sprake van veel gewonden, melden lokale media. De haven van Kamaishi is vrijdagochtend al overstroomd. De auto's drijven daar tussen de schepen.

tsunami Japan

De zender meldt ook dat deze aardbeving heviger is dan die van Haïti in 2010. Bij die beving kwamen meer dan honderdduizend mensen om het leven.

Op diverse plaatsen in Japan werden golven gezien van 4 meter hoog.

Dodental

Meer dan duizend mensen zijn waarschijnlijk omgekomen door de aardbeving en de tsunami in Japan. Die verwachting heeft het officiële persbureau Kyodo vrijdag uitgesproken.

Het officiële dodental staat volgens Kyodo op 151, maar alleen al in één wijk van de stad Sendai zouden tweehonderd tot driehonderd stoffelijke overschotten zijn aangetroffen.

Sendai telt ongeveer een miljoen inwoners. De stad ligt niet ver van het epicentrum, aan de kust in het noordoosten van het land, enkele honderden kilometers ten noorden van de hoofdstad Tokio.

Tsunamigolven

Sendai werd zeer zwaar getroffen door de metershoge tsunamigolven. Het vliegveld in die plaats is volledig verwoest.

Kyodo en persbureau Jiji meldden dat de lichamen zijn aangetroffen in de wijk Wakabayashi, die werd getroffen door de tsunami als gevolg van de krachtige aardbeving. Ongeveer twaalfhonderd woningen werden geraakt door de grote golven.

De strijdkrachten meldden dat 60.000 tot 70.000 mensen in schuilkelders zijn ondergebracht.

Lokale autoriteiten spreken van honderden gewonden en talrijke ingestorte huizen.

Schip spoorloos

Een schip met ongeveer honderd opvarenden is spoorloos geraakt, meldden Japanse media.

Het lot van de opvarenden van het schip dat voer bij de zwaargetroffen prefectuur Miyagi is onduidelijk.

tsunami japan
De tsunami komt niet overal tegelijk aan.

In de prefectuur Ibaraki, ten noordoosten van Tokio, kwamen drie mensen om doordat hun huizen het begaven. In de prefectuur Iwate, nabij het epicentrum van de beving, zijn voor zover nu bekend tien mensen overleden.

De officiële instantie die het aantal slachtoffers van natuurrampen bijhoudt, kon nog geen cijfers geven. ''De schade is zo enorm dat het veel tijd zal kosten om informatie te verzamelen'', aldus een woordvoerder.

Nederlanders

Ongeveer vijftig Nederlanders wonen in het gebied in Japan dat vrijdag door een aardbeving en tsunami is getroffen. Dat meldt Buitenlandse Zaken.

Bekijk videobeelden

Het epicentrum lag 179 kilometer ten oosten van de plaats Sendai, 10 kilometer onder het zeeoppervlak.

In hoofdstad Tokio schudden de hoge kantoren heen en weer. Werknemers renden de straat op. Uit het gebouw van de havendienst van Tokio steeg rook op.

Op televisie was te zien hoe het parlement aan het vergaderen was toen de aardbeving Japan trof. Parlementariërs verlieten geschrokken hun plaatsen.

Kerncentrales

De autoriteiten in Japan hebben een aantal kerncentrales en olieraffinaderijen stilgelegd. Volgens de Japanse premier Naoto Kan was er geen sprake van een lekkage. Een kerncentrale vloog in brand maar was later in de ochtend geblust. Duizenden mensen rondom vier kerncentrales zijn geëvacueerd.

In en rond Tokio zitten vier miljoen huishoudens zonder stroom. Treinen, metro's en luchthavens zijn stilgelegd. Een Amerikaanse militaire vliegbasis in Japan opende haar vliegveld zodat commerciële vluchten toch kunnen landen.

Ingestort

Tijdens een afstudeerceremonie in Tokio stortte kort na de eerste beving een dak in, waardoor mensen bedolven raakten.

Het treinverkeer is op veel plaatsen stilgelegd. De beving is zelfs in Peking gevoeld.

Hulp

Japan heeft de in het land gelegerde Amerikaanse militairen gevraagd om hulp. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft officieel nog geen hulpverzoek ontvangen uit Tokio, aldus een woordvoerster, maar Washington bereidt zich voor op de hulpverlening.

De Verenigde Staten hebben ongeveer 50.000 militairen gelegerd in Japan. De meesten van hen zitten in het uiterste zuiden, op het eiland Okinawa. Dat is ver van het rampgebied.

De Amerikaanse marine heeft ook nog een vliegdekschip in de buurt van Tokio.

Nederlanders

De Nederlandse ambassade in Tokio heeft nog geen contact kunnen leggen met dertig Nederlanders in het gebied in Japan dat het meest is getroffen door de zeer zware aardbeving en de daaropvolgende tsunami. Inmiddels heeft het ambassadepersoneel wel contact gehad met twintig andere Nederlanders in en om de stad Sendai.

Zij zijn allen ongedeerd, liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag in het begin van de avond weten. Op dit moment heeft het departement geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Contact

Bij de ambassade in de Japanse hoofdstad staan vijftig mensen geregistreerd die in Sendai en omgeving verblijven. Daarnaast heeft het personeel contact gehad met ruim twintig Nederlands die tijdelijk in het gebied verblijven.

Het ambassadepersoneel probeert per telefoon, e-mail en via contactpersonen verbinding te krijgen met de Nederlanders die zij nog niet hebben bereikt. Communicatie met het getroffen gebied is zeer moeilijk. De ambassade heeft een crisisteam samengesteld.

Crisistelefoonnummer

Op het crisistelefoonnummer van het ministerie, 070-3487770, komen per uur ongeveer vierhonderd telefoontjes binnen.

De meeste zijn van mensen die zich zorgen maken over dierbaren die in landen verblijven waar ook een tsunamirisico bestaat of waar zich al een tsunami als gevolg van de aardbeving heeft voorgedaan.

Bekijk alle video's en de livestream