AMSTERDAM - Libië is in een burgeroorlog terecht gekomen met een toenemend aantal van gewonde burgerslachtoffers als gevolg. Dat stelt het internationale comité van het Rode Kruis (ICRC) donderdag.

Volgens de hulpverleningsorganisatie loopt het aantal burgerslachtoffers dat in ziekenhuizen in het oosten van Libië ligt nog steeds op.

ICRC-voorzitter Jakob Kellenberger riep vanaf een persconferentie in Genève de Libische autoriteiten op om humanitaire hulpverleningsorganisaties toegang te geven tot de gebieden in het westen, inclusief de hoofdstad Tripoli.

De strijd om diverse steden lijkt donderdag onverminderd door te gaan. De troepen van de Libische leider Muammar Kaddafi en de rebellen lijken elkaar geen duimbreed toe te geven.

Zawiyah

Wie de baas is in de westelijk gelegen strategische oliestad Zawiyah is niet duidelijk. Journalisten kunnen de plaats niet bereiken. Rebellen, Kaddafi-getrouwen en getuigen spreken elkaar tegen. Wel lijkt zeker dat er in de stad nog steeds wordt gevochten.

Kellenberger zei, zo noteerde persbureau Reuters, geen exacte cijfers te hebben over aantallen slachtoffers in Zawiyah. Wel zijn er berichten van artsen dat er steeds meer gewonden bijkomen.

In Misrata zijn de gevechten volgens Kellenberger ook geïntensiveerd. Recente luchtaanvallen zouden daar 22 levens hebben geëist en enkele tientallen mensen hebben verwond.

Ras Lanuf

De andere zwaarbevochten oliestad, Ras Lanuf in het oosten, ligt donderdag opnieuw onder vuur van Kaddafi's vliegtuigen, kanonnen en raketinstallaties.

"Je kunt mensen alleen helpen als je bij ze kunt komen", zei Kellenberger. "Onze eerste prioriteit is om toegang te krijgen tot de gebieden waar Kaddafi nog de leiding heeft."

Libië in burgeroorlog