BRUSSEL - Frankrijk heeft donderdag de door Libische rebellen opgezette Nationale Libische Raad erkend als ''enige legitieme vertegenwoordiging van het Libische volk''.

''We slaan dezelfde weg in door te zeggen dat kolonel Muammar Kaddafi in diskrediet is geraakt, hij moet vertrekken en we een dialoog moeten aangaan met de nieuwe Libische vertegenwoordiging'', stelde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé.

Hij drong er bij andere Europese landen op aan om ook gesprekken te beginnen met de Nationale Libische Raad. Een woordvoerder van de rebellenraad zei dat het Libisch verzet het besluit van de Franse regering verwelkomt.

Frankrijk is het eerste EU-land dat de alternatieve autoriteit in het Noord-Afrikaanse land erkent. De Libische leider Muammar Kaddafi, die al weken kampt met een volksopstand, is daarmee een belangrijke onderhandelingspartner verloren.

Gesprekspartner

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de Libische oppositie donderdag een ''deugdelijke gesprekspartner, waarmee nauw samengewerkt kan worden''.

Het Europees Parlement drong donderdag aan op het aanknopen van betrekkingen tussen de Nationale Libische Raad en de Europese Unie. Het parlement dreigt daarmee in aanvaring te komen met EU-buitenlandchef Catherine Ashton. Die zei woensdag in Straatsburg dat erkenning van de Nationale Raad een zaak is van de lidstaten.

Geweld

Ondertussen overleggen internationale organisaties over de situatie in Libië en maatregelen die het geweld kunnen beëindigen.

Donderdag komen ook de ministers van Defensie van de NAVO-landen in Brussel bijeen. Vrijdagochtend begint een speciale top van de staats- en regeringsleiders van de Europese Unie. Onderwerp van gesprek zijn onder andere het instellen van een no-flyzone en de vluchtelingenstroom die de onrust in Noord-Afrika heeft veroorzaakt.

Nederland

Nederland zal de lijn van de Europese Unie en de Verenigde Naties volgen bij de aanpak van de crisis in Libië, hoewel in dat land drie Nederlandse militairen gevangen zitten. Dat benadrukte minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken donderdag in Brussel.

Mochten de VN tot een vliegverbod boven Libië besluiten om de opstandelingen tegen de luchtmacht van het regime te beschermen, dan zal Nederland dat besluit steunen. Wie er dan mee gaat doen aan de handhaving van dat verbod, dat is een vervolgstap, aldus Rosenthal. Hij benadrukte dat er dan nog ''allerlei ingewikkeldheden'' zijn op te lossen.

Deelname van Nederland aan de interventie zou van invloed kunnen zijn op het lot van de drie militairen. Rosenthal noemde het voor ons land de ''allereerste prioriteit'' de drie Nederlanders terug te krijgen.

Kaddafi

Kaddafi is woensdag een diplomatiek offensief begonnen dat is gericht op de Arabische Liga, de Europese Unie en de NAVO. Zijn gezanten zijn per vliegtuig naar onder andere Caïro, Brussel en Lissabon vertrokken om de besluiten te beïnvloeden die de organisaties gaan nemen over Libië .

Profiel Libië.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten.