STRAATSBURG - De Libische oppositie wil dat de EU de Nationale Libische Raad erkent als vertegenwoordiger van het volk. Ook vragen ze om economische, technische en militaire steun, zoals een no-flyzone. Een militaire invasie in het land wijzen ze af.

Twee leden van de Nationale Libische Raad, Mahmoud Jebril en Ali Al-Esawi, hebben dat dinsdag bepleit in het Europees Parlement in Straatsburg. Ze waren daar op uitnodiging van de liberale fractie in het Europarlement.

Jebril zei dat Libië ''op dit moment wordt blootgesteld aan een bloedbad en genocide als nooit tevoren''. Het regime van kolonel Muammar Kaddafi reageert volgens hem als ''een moordmachine'' op de wens van de bevolking om zelf haar lot in handen te nemen.

Kaddafi beschikt over een klein, maar wel goed opgeleid leger van getrouwen, zei hij. Ook bedient de dictator zich van huurlingen.

Erkenning

Jebril en Al-Esawi vroegen het Europarlement - ''de ziel en het geweten van Europa'' - om onmiddellijke erkenning van de Nationale Raad. Dat is volgens hen ''de enige legitieme vertegenwoordiging van Libië''.

Dit overgangsregime wil dat de bevolking zo snel mogelijk over haar eigen toekomst kan beslissen via een referendum en vervolgens verkiezingen.

Daarnaast is ''alle hulp welkom''. Het gaat daarbij zowel om voedsel en medicijnen als om communicatiemiddelen. Een no-flyzone en het leveren van wapens en andere militaire apparatuur kunnen ook bijdragen om de ''macht van Kaddafi om te doden'' te breken. Een ''rechtstreekse militaire interventie'' wil het Libische volk niet, aldus Jebril.

Stuurloos

De twee Libiërs waren ook naar Straatsburg gekomen om het argument te ontkrachten dat hun land zonder Kaddafi stuurloos zou zijn. ''We willen laten zien dat er competente, goed opgeleide mensen in Libië zijn die borg staan voor een betere toekomst.''

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen zal het pleidooi van de Libiërs met kracht overbrengen aan EU-buitenlandchef Catherine Ashton, zo liet hij weten. Donderdag stemt het Europarlement over een resolutie over Libië. Het spreekt dan naar verwachting steun uit voor een no-flyzone.

Profiel Libë

Alles over de onrust in het Midden-Oosten