AMSTERDAM - Amnesty International roept de regering van Saudi-Arabië op vreedzame protesten toe te staan. De mensenrechtenorganisatie reageert hiermee op het verbod op betogingen en marsen tegen het regime, dat de autoriteiten in het Arabische land zaterdag afkondigden.

Opstandelingen tegen het regime van Koning Abdullah van Saudi-Arabië hebben aangekondigd vrijdag weer de straat op te zullen gaan. Amnesty verwacht dat de veiligheidsdiensten die dag opnieuw gewelddadig zullen optreden en arrestaties zullen verrichten.

De organisatie hoopt een internationale druk in gang te kunnen zetten waardoor de autoriteiten in het Arabische land zich aan de internationale mensenrechten zullen houden, legt Ruud Bosgraaf van de Nederlandse afdeling van Amnesty International uit aan NU.nl.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Saudi-Arabië verbood afgelopen weekend alle protesten en marsen tegen de regering. In een verklaring meldde het ministerie dat de politie alles zal doen om verstoringen van de openbare orde te voorkomen.

“De autoriteiten hebben een plicht om de vrijheid van demonstreren te waarborgen en worden door internationale wetgeving gedwongen om geweldloze protesten toe te staan”, zegt Philip Luther, waarnemend directeur van de Midden-Oosten-afdeling van Amnesty International, dinsdag in een persverklaring.

Doordingen

Bosgraaf voegt daaraan toe: “Saudi-Arabië is een land waarin we moeilijk kunnen doordringen. Wel zijn er contacten in het land waardoor we toch een goed beeld hebben van de gebeurtenissen. Er worden op grote schaal mensenrechten geschonden. Een daarvan is het recht op vreedzaam protest. We hopen op bijval van grote spelers als de Verenigde Staten en de Europese Unie.”

Dat laatste is volgens Bosgraaf ingewikkeld. Saudi-Arabië onderhoudt nauwe banden met het westen en is vooral voor de Verenigde Staten een belangrijke olieleverancier en strategisch partner in het Midden-Oosten.

Sjiieten

Het verbod van de regering volgde op een serie protesten van de sjiitische minderheid in het olierijke oosten van het conservatieve koninkrijk. De sjiieten, die zich gediscrimineerd voelen, eisen de vrijlating van geloofsgenoten die zonder vorm van proces vastzitten. Bovendien roept een groeiend deel van de bevolking om een constitutionele monarchie met meer politieke vrijheden.

Gevangenen

De autoriteiten hebben in de afgelopen dagen zeker 26 sjiieten opgepakt in de plaats Qatif omdat ze tegen de regering hadden betoogd, zo meldde een lokale mensenrechtenorganisatie zondag.

Om in te grijpen in het lot van deze gevangen is Amnesty een zogeheten ‘bliksemactie’ gestart. Saudi-Arabië wordt vanuit alle bij Amnesty aangesloten landen aangeschreven met het verzoek de gevangenen vrij te laten.

“Vaak blijkt dat regimes het vervelend vinden wanneer gevangenen een gezicht krijgen en dat een dergelijke actie leidt tot vrijlating of een betere behandeling”, aldus Bosgraaf.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten.