ROME - Meerdere landen hebben dinsdag 41 leden van de Zuid-Italiaanse maffiaorganisatie 'Ndrangheta, onder wie een aantal kopstukken, opgepakt. De arrestaties vonden plaats in Australië, Canada, Duitsland en Italië.

De arrestanten worden beschuldigd van onder meer afpersing, moord en in rekening brengen van woekerrentes.

Onder de gearresteerden was een Australische oud-burgemeester, Domenico Antonio 'Tony' Vallelonga. Dat meldde de Italiaanse krant La Repubblica.

Burgemeester

Vallelonga was negen jaar, van 1996 tot 2005 burgemeester van de stad Stirling, in het zuidwesten van Australië. Volgens de krant had Vallelonga zijn functie te danken aan zijn belangrijke positie in de Australische tak van de maffiagroep.

Vallelonga zou als burgemeester betrokken zijn geweest bij vele misdrijven.

Bunker

Niet alle arrestaties verliepen even soepel. Een belangrijke baas van de 'Ndrangheta schuilde in Italië urenlang in een bunker onder zijn huis. ''Door te onderhandelen hebben we hem uit te bunker gekregen en vervolgens gearresteerd."

"We wilden hem niet met pneumatische boormachines uitgraven", aldus een woordvoerder van de politie in de Italiaanse provincie Calabrië.

'Ndrangheta

De 'Ndrangheta, de Calabrische maffia, wordt al jaren gevolgd door de internationale politie. Vorig jaar juli werden ruim driehonderd leden gearresteerd. De groep behoort tot de grootste en gevaarlijkste maffia-organisaties in Italië.

De arrestatiegolf van dinsdag toonde opnieuw aan dat de 'Ndrangheta niet alleen in Italië, maar ook in andere landen actief is.