TRIPOLI - De Libische leider Muammar Kaddafi heeft volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera de rebellen in zijn land aangeboden om een volkscongres te houden om hem af te laten treden onder voorwaarden. Volgens de nieuwszender weigert de raad op het aanbod in te gaan.

De Engelstalige Saudische krant Asharq al-Aswat berichtte dat Kaddafi een delegatie voor onderhandelingen naar Benghazi heeft gestuurd, waar een door de opstandelingen opgerichte Nationale Libische Raad zetelt.

Kaddafi's eisenpakket zou onder meer een veilige aftocht en volledige bescherming voor zijn hele familie bevatten.

Ook wil Kaddafi dat de raad geen documenten overhandigt aan het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag, dat onderzoekt of de Libische leider wordt aangeklaagd wegens grootschalig geweld tegen de burgerbevolking.

Onder geen beding

Het beleid van de dertigkoppige raad is dat er onder geen beding wordt onderhandeld met Kaddafi. De leider zou zondag wapens hebben uitgedeeld aan aanhangers in Tripoli.

Kaddafi staat onder groeiende internationale druk. Nog altijd wordt er stevig gevochten in vooral Noord-Libië tussen aanhangers van Kaddafi en opstandelingen.

De gewelddadigheden hebben al aan zeker honderden mensen het leven gekost. De Libische Bond voor Mensenrechten houdt het dodental tot dusver op minstens zesduizend.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten