WASHINGTON - De NAVO denkt na over militaire opties als antwoord op de situatie in Libië. Dit zei de Amerikaanse president Barack Obama maandag na een gesprek met de Australische premier Julia Gillard.

Beide regeringsleiders zijn het erover eens dat het geweld dat de Libische leider Muammar Kaddafi tegen zijn eigen volk gebruikt, onaanvaardbaar is, aldus Obama.

Eerder benadrukte NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen dat een eventueel ingrijpen van de NAVO in Libië pas mogelijk is na een mandaat van de Verenigde Naties. Een opdracht van de Afrikaanse Unie volstaat niet, zei hij maandag in Brussel.

Het bondgenootschap blijft zich voorbereiden op alle mogelijke wendingen. Rasmussen stelde dat hij zich niet kan voorstellen dat de internationale gemeenschap passief toekijkt als Kaddafi en zijn regime het eigen volk systematisch blijven aanvallen.

No-fly zone

De Arabische Liga is bereid een no-flyzone boven Libië te steunen. Dat heeft de Franse regering maandag laten weten, zegt het Franse persbureau AFP.

Volgens een woordvoerder heeft secretaris-generaal Amr Moussa van de Arabische Liga zijn steun voor het plan uitgesproken tegenover Alain Juppé, de Franse minister van Buitenlandse Zaken. De maatregel moet het Libische regime ervan weerhouden om de Libische bevolking te bombarderen.

Afwijzen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei vorige week militair ingrijpen in Libië te zien als "een mogelijkheid". De Arabische Liga, een samenwerkingsverband tussen Arabische landen, liet toen nog weten dat te zullen afwijzen.

Eerder lieten Frankrijk en Engeland al weten een no-flyzone te zullen steunen wanneer de situatie in het Arabische land verslechtert.

Later deze week vergaderen de ministers van Defensie van de NAVO-staten in Brussel.

Obama spreekt Australische premier