AMSTERDAM - De Arabische Liga is bereid een no-flyzone boven Libië te steunen. Dat heeft volgens het Franse persbureau AFP de Franse regering maandag laten weten.

Een woordvoerder zegt dat secretaris-generaal Amr Moussa van de Arabische Liga zijn steun voor het plan heeft uitgesproken tegenover Alain Juppé, de Franse minister van Buitenlandse Zaken. De maatregel moet het Libische regime ervan weerhouden om de Libische bevolking te bombarderen.

Eerder lieten Frankrijk en Engeland al weten een no-flyzone te zullen steunen wanneer de situatie in het Arabische land verslechtert.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei vorige week militair ingrijpen in Libië te zien als "een mogelijkheid". De Arabische Liga, een samenwerkingsverband tussen Arabische landen, liet toen nog weten dat te zullen afwijzen.

NAVO

Een eventueel ingrijpen van de NAVO in Libië is pas mogelijk na een mandaat van de Verenigde Naties. Een opdracht van de Afrikaanse Unie volstaat niet, benadrukte NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen maandag in Brussel. Het bondgenootschap blijft zich voorbereiden op alle mogelijke wendingen.

Rasmussen stelde dat hij zich niet kan voorstellen dat de internationale gemeenschap passief toekijkt als Kaddafi en zijn regime het eigen volk systematisch blijven aanvallen. Hij zei te vrezen dat het geweld kan uitlopen op misdaden tegen de mensheid.

Volgens de NAVO-secretaris-generaal heeft het bondgenootschap geen plannen voor een militaire interventie, zoals het instellen van een zogenoemde no-flyzone. Later deze week vergaderen de ministers van Defensie van de NAVO-staten in Brussel.

Gewonde wolf

Een woordvoerder van de rebellen heeft het Westen om preventieve luchtaanvallen gevraagd om de olievelden in het westen van het land te beschermen. Zegsman Mustafa Gheriani zei dat Kaddafi als een ''gewonde wolf'' kan handelen en alle olievelden mogelijk zal platbombarderen. Het Westen moet daarom van tevoren ingrijpen, aldus Gheriani.

De Libische leider Muammar Kaddafi probeert sinds het begin van de betogingen tegen zijn regime half februari, de onrust in Libië de kop in te drukken. Hij heeft bombardementen laten uitvoeren, elitetroepen en het leger ingezet.

Controle

Over welke delen van het land nog in handen zijn van Kaddafi en waar de opstandelingen de controle hebben, doen veel verschillende berichten de ronde.

Een aantal steden in het oosten van Libië viel al in een vroeg stadium in handen van betogers. Sinds vorige week wordt er door troepen van Kaddafi geprobeerd het gebied met de grens van Egypte te heroveren. Het is de rebellen nog niet gelukt om door te dringen tot de hoofdstad Tripoli.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten.

Volg reacties op Twitter via NUlive.