BERLIJN - Het Duitse Openbaar Ministerie (OM) begint een strafrechtelijk onderzoek tegen de Duitse oud-minister Karl-Theodor zu Guttenberg, die wordt beschuldigd van plagiaat. Dat heeft de openbaar aanklager maandag bekendgemaakt.

Zu Guttenberg zou grote delen van zijn proefschrift zonder bronvermelding hebben overgeschreven. Dat is mogelijk in strijd met de regels voor auteursrechten. De ex-minister promoveerde in 2007 aan de universiteit van Bayreuth.

Voor zijn dissertatie had hij de grondwetten in Europa en de Verenigde Staten vergeleken. Hij kreeg daar de hoogst mogelijke waardering voor, summa cum laude.

Vanwege de ophef stapte de populaire Zu Guttenberg op als minister van Defensie en als parlementslid. Ook deed hij afstand van zijn doctorstitel. In sommige media werd hij schertsend 'Zu Googleberg' en 'de knip-en-plakminister' genoemd.

Karl-Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg (39) zat sinds 2002 in het Duitse parlement. Hij was een kopstuk van de Beierse christendemocratische partij CSU.