AMSTERDAM - Na jaren juridisch getouwtrek is het proces tegen de Frans ex-president Jacques Chirac maandag van start gegaan.

Chirac staat terecht voor twee aparte, maar soortgelijke zaken die betrekking hebben op de tijd dat hij burgemeester van Parijs was voordat hij in 1995 president werd.

In de eerste zaak wordt Chirac ervan verdacht bij de gemeente Parijs 21 fictieve banen te hebben gecreëerd voor mensen uit zijn naaste kring.

Die kregen dus een ambtenarensalaris van de gemeente terwijl ze daar of helemaal niets voor deden of werkzaam waren voor Chiracs partij RPR. Hij is in deze zaak beschuldigd van verduistering en vertrouwensbreuk.

De andere zaak gaat om zeven fictieve banen die ook door Parijs betaald werden. Hierin is Chirac aangeklaagd voor belangenverstrengeling. De centrumrechtse RPR was de voorloper van de UMP, de partij van de huidige president Nicolas Sarkozy. In Chiracs tijd als burgemeester van Parijs (1977-1995) zou hij 481 banen op deze wijze hebben gecreëerd Alle gevallen dan voor 1992 zijn echter verjaard.

Chirac zegt geen kwaad in de zin te hebben gehad. Hij beweert dat alle problemen rond de banen het gevolg zijn van een gebrek aan regels voor de financiëring van politieke partijen.

Goedgekeurd

Ook zijn de uitgaven toentertijd goedgekeurd door de gemeenteraad, zo stelt hij.

Hoewel hij zegt onschuldig te zijn heeft Chirac wel een schikking getroffen met het huidige linkse stadsbestuur van Parijs om de 2,2 miljoen euro die met de zaak gemoeid is terug te betalen. Als gevolg van deze schikking ziet Parijs af van verdere vervolging.

Immuniteit

Chirac heeft lange tijd aan vervolging weten te ontkomen omdat hij als president van Frankrijk van 1995 tot 2007 immuniteit genoot.

Als Chirac schuldig wordt bevonden kan hij tot tien jaar celstraf en een boete van 150 duizend euro krijgen, al wordt de kans dat hij tot gevangenisstraf veroordeeld wordt klein geacht.

Pétain

Het is de eerste keer dat een voormalig Frans staatshoofd terecht staat sinds de rechtszaak tegen Philippe Pétain, de leider van het met de nazi's collaborerende Vichy-regime in de Tweede Wereldoorlog.

Er zijn twijfels over de gezondheid van de 78-jarige Chirac en er doen geruchten de ronde dat hij aan Alzheimer zou lijden. Deze geruchten worden door hem en zijn vrouw afgedaan als 'leugens'.

Proces Chirac begonnen