RAS LANUF - De Libische opstandelingen zijn er niet in geslaagd Bin Jawad te heroveren op troepen die loyaal zijn aan dictator Muammar Kaddafi. Zij hebben zich teruggetrokken uit het dorp aan de Middellandse Zee, zo lieten zij zondagavond weten.

De rebellen hadden Bin Jawad zaterdag ingenomen en wilden van daaruit optrekken naar Sirte, de geboortestad van Kaddafi die 160 kilometer verder naar het westen ligt.

Een overwinning daar zou hun opstand een flinke impuls kunnen geven gezien de grote strategische en symbolische waarde van Sirte.

Zondag werden de opstandelingen evenwel verdreven uit Bin Jawad door Kaddafi's milities. Zij probeerden tot twee keer toe het dorp te heroveren, maar dat is niet gelukt. De rebellen hebben zich nu teruggetrokken in de belangrijke oliestad Ras Lanuf, die zij vrijdag veroverden.

In de val

De opstandelingen zeiden dat zij in Bin Jawad in de val zijn gelopen. Kaddafi's troepen lieten hen het dorp binnentrekken om hen vervolgens vanaf daken met zware machinegeweren onder vuur te nemen. De rebellen verzuchtten dat zij met hun lichte wapens weinig konden uitrichten tegen de vuurkracht van de vijand.

Volgens sommige strijders ontbreekt het de opstandelingen aan regie. ,,het probleem is dat wij geen leiderschap hebben'', zei een van hen.

Profiel Libië

Volg de berichtgeving op Twitter over de onrust in Libië via NUlive

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Nederlaag Bin Jawad