PARIJS - Jacques Chirac is maandag de eerste voormalige Franse president die voor de rechter moet verschijnen. Hij is aangeklaagd wegens corruptie. De zaak gaat terug naar de periode dat hij nog burgemeester van Parijs was.

De hele procedure kan alsnog vertraging oplopen als een advocaat van een medeaangeklaagde erin slaagt een procedureel element van de zaak doorverwezen te krijgen naar het Constitutioneel Hof.

De 78-jarige Chirac is op dit moment de populairste politicus van het land. Die status bereikte hij ondanks een aanklacht dat hij tijdens zijn burgemeesterschap van de hoofdstad (1977-1995) politieke bondgenoten betaalde uit de gemeentekas.

Als hij wordt veroordeeld, kan hij maximaal tien jaar cel en een boete van 150.000 euro krijgen. Er zijn echter maar weinig Fransen die denken dat het zover zal komen.

Politieke motieven

Chirac ontkent de aantijgingen en zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de betalingen. Hij beschuldigt de magistraten ervan politieke motieven te hebben om hem voor de rechter te slepen.

Hij zal op verzoek van zijn advocaten ook niet op de eerste zittingsdag aanwezig zijn in de rechtszaal. Dinsdag verschijnt hij vermoedelijk wel. Een comfortabele stoel is speciaal voor hem in de rechtszaal neergezet.

Ongrondwettelijk

Jean-Yves Le Borgne, een advocaat die een voormalige chef-staf van Chirac verdedigt, probeert de zaak te traineren. Hij meent dat het besluit om het proces te beginnen, ondanks de periode die is verlopen sinds het plegen van de vermeende misdaden, ongrondwettelijk is.

Het proces tegen Chirac is namelijk een samenvoeging van twee zaken. De eerste begon in 1995 en onderzocht activiteiten vanaf 1992. De tweede zaak werd opgestart in 1998.

Le Borgne meent daarom dat in de nieuwe, samengevoegde strafzaak niet mag worden teruggekeken tot 1992. Als de jury instemt met zijn claim en de zaak doorverwijst naar het Constitutioneel Hof, betekent dat Chirac weer een aantal maanden respijt krijgt.

Aantal schandalen

Chirac is in verband gebracht met een aantal schandalen. Maar hij is nooit veroordeeld en genoot tijdens zijn presidentschap (1995-2007) immuniteit.

In verband met deze zaak is in 2004 al een aantal mensen veroordeeld, onder wie oud-premier Alain Juppé. Die laatste zit trouwens gewoon weer in de regering. Hij werd onlangs benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken.