MASQAT - Op de dag dat koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Oman zouden worden ontvangen, hebben honderden demonstranten zich tegen het vallen van de avond voor de achtste achtereenvolgende dag verzameld voor het gebouw van de zogenoemde Majlis al Shura.

Dat gebeurde in Seeb, een voorstad van de Masqat. De Majlis is de 83 leden tellende adviesraad van de sultan.

De betogers eisten ook zondag weer dat sultan Qaboos de adviesraad onmiddellijk omzet in een echt parlement.

Gebruikelijk

Demonstraties zijn een nieuw fenomeen in Oman. Aanhankelijkheidsbetogingen voor de autocratische sultan, die al 41 jaar aan de macht is, zijn gebruikelijk en worden nu ook dagelijks georganiseerd.

Maar protest tegen corrupte ministers, slechte woon- en leefomstandigheden en betogingen voor democratie waren tot tien dagen geleden ongehoord.

Vrolijke camping

De demonstranten zijn overal het algemeen goed georganiseerd en zeer gedisciplineerd. Door de tenten die ze hebben opgezet - vrouwen en mannen gescheiden naar islamitisch gebruik - hebben de bijeenkomsten veel weg van een vrolijke camping.

Er wordt gebeden, veel gepraat en geluisterd naar sprekers. Om ook buitenlandse pers te bereiken zijn de protestborden inmiddels vertaald in het Engels, Frans en Duits.

De demonstraties waren aanleiding het geplande staatsbezoek van koningin Beatrix uit te stellen. De vorstin, Willem-Alexander en Máxima komen dinsdagavond wel (privé) dineren met de sultan, op diens speciale uitnodiging. De Tweede Kamer vindt dat eigenlijk niet verstandig en discussieert daar dinsdag nog over.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Protest Oman