DEN HAAG - In Jemen verblijven nog ruim negentig Nederlanders. Wie er niet per se moet blijven, doet er volgens de Nederlandse ambassadeur Harry Buikema goed aan te overwegen het land uit voorzorg te verlaten tot duidelijk is hoe de politieke en veiligheidssituatie zich ontwikkelt.

Het is nog mogelijk om met reguliere vluchten uit Jemen te vertrekken, zo liet het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag weten.

De ambassadeur heeft de Nederlanders erop gewezen dat op korte termijn mogelijk een grote groep buitenlanders het land wil verlaten.

Het aantal internationale vluchten naar Jemen en de capaciteit van de internationale vliegvelden is echter beperkt. Op dit moment is geen sprake van een door Nederland georganiseerde evacuatie, aldus Buitenlandse Zaken.

Wekenlang

Tegen het autoritaire regime van president Ali Abdullah Saleh van Jemen wordt al wekenlang betoogd. Daarbij zijn demonstranten om het leven gekomen.

De veiligheidssituatie in het land is volgens de ambassadeur de afgelopen dagen verslechterd. De demonstraties hebben tot nu toe een vreedzaam karakter, maar volgens Buikema bestaat het risico van escalatie.

Gewelddadig

Hij sluit gewelddadige situaties op den duur niet uit, omdat veel mensen over wapens beschikken.

Buitenlandse Zaken raadt sinds zaterdag alle reizen naar Jemen af.

Profiel Jemen

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special