TRIPOLI - Regeringsgetrouwe troepen hebben volgens de Libische staatstelevisie zondag dit weekeinde in het oosten van het land plaatsen heroverd op de opstandelingen. Zo zou de plaats Ras Lanuf, 650 kilometer ten zuidoosten van Tripoli, zijn heroverd op de rebellen.

Buitenlandse journalisten ter plaatse ontkennen dit echter.

Een rebellenleider verklaarde tegenover de verslaggevers bij het enige hotel in Ras Lanuf, dat de opstandelingen de plaats controleren en dat ze oprukken richting het westen.

Op de vraag wanneer ze naar Sirte gaan antwoordde de rebellenleider: ''We weten het niet. Alle strijders zijn onderweg vanuit Benghazi. We zijn met meer dan achtduizend man.''

Korte tijd later meldden verslaggevers, dat een luchtaanval plaatsvond op een controlepost van de rebellen.

Hoofdstad

De staatstelevisie berichtte verder dat regeringstroepen op weg zijn naar Benghazi, de tweede stad van het land en de 'hoofdstad' van de opstandelingen in Oost-Libië.

Zaterdag werd vanuit het noordoosten echter al gemeld dat de rebellen in westelijke richting naar Sirte trekken. De rebellen kregen zo vrijdag Ras Lanuf in handen.

Tobruk

De stad Tobruk, niet ver van de grens met Egypte, is volgens de staatsomroep ook weer in handen van de regering. Ook dit is volgens de oppositie niet waar.

Het tv-station claimde verder dat Zawiyah, 50 kilometer ten westen van Tripoli, en Misurata, 200 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad op de opstandelingen heroverd zijn.

Tripoli

In het centrum van de Libische hoofdstad Tripoli is zondagmorgen veel met automatische wapens geschoten. Een regeringswoordvoerder zei dat er geen sprake was van gevechten, maar dat groepen mensen hun vreugde uitten.

Het was volgens buitenlandse journalisten in Tripoli onduidelijk waarom er zo vroeg in de ochtend zo veel werd geschoten. Aanhangers van de Libische leider Muammar Kaddafi zouden in auto's toeterend rondrijden.

Het centrum van de Libische hoofdstad is tot dusverre relatief rustig geweest tijdens de half februari uitgebroken opstand. De hoofdstad geldt nog steeds als een bolwerk van Kaddafi en zijn aanhang.

Bin Jawad

Zeker elf mensen zijn zondag gewond geraakt tijdens gevechten tussen Libische opstandelingen en aanhangers van de Libische leider Muammar Kaddafi in Bin Jawad in het westen van het land.

Een van de gewonden is een Franse fotograaf, die in zijn been geschoten is, meldden medische bronnen.

Dood

Kaddafi's troepen zouden met machinegeweren en raketwerpers hebben geschoten. Ook hebben scherpschutters slachtoffers gemaakt. Een rebel die gewond terugkeerde van de vuurlinie, antwoordde bevreesd op de vraag wat hij had gezien slechts met ''dood''.

Bin Jawad ligt ongeveer 60 kilometer ten westen van Ras Lanuf, aan de weg richting Sirte. Dat is de geboorteplaats van Kaddafi en een belangrijk doel voor de rebellen op weg naar de hoofdstad Tripoli.