DUBLIN - Ierland krijgt een coalitieregering van de centrumrechtse Fine Gael (Gaelische of Ierse Stam) en de sociaaldemocratische partij Labour. Deze twee grootste partijen van de Ierse republiek hebben hier een akkoord over bereikt.

Dit heeft de leider van Fine Gael, Enda Kenny, zondag bekendgemaakt. De 59-jarige voormalige docent Kenny wordt ook de nieuwe premier.

De parlementaire fractie van Fine Gael en congresleden van Labour stemden zondagmiddag in met de nieuwe coalitie, meldde de publieke omroep RTE.

In een gezamenlijke verklaring lieten beide partijen weten dat kiezers hun de opdracht hebben gegeven om de verdeelde samenleving en de gebroken economie te helen. De partijen hebben zes dagen onderhandeld over het regeringsakkoord.

Winnaar

Fine Gael was afgelopen week de grote winnaar van de parlementsverkiezingen. Daar haalde ze 76 zetels in de 166 leden tellende Dail. Labour bleef steken op 37 zetels.

De stembusgang maakte een einde aan de dominante positie van de Fianna Fáil (Strijders van Fáil of Ierland). Die viel terug van 78 naar twintig zetels. De partij, die deze maand haar 85e verjaardag viert, is door kiezer afgestraft wegens de economische crisis die in Ierland bijzonder hard heeft toegeslagen.

De financiële sector kreeg het zwaar te verduren en de huizenmarkt stortte in na jaren van ongekende groei.

Schulden

Het nu onder enorme schulden gebukt gaande land kreeg vorig jaar tientallen miljarden euro's aan noodsteun van het Internationaal Monetair Fonds en van de Europese Unie om er weer bovenop te komen.

De nieuwe regering houdt vast aan afspraken gemaakt met IMF en de EU. Zo wil ze de overheidstekort in 2015 hebben teruggedrongen tot 3 procent van het bruto binnenlands product.