HAVANA - Alberto Granado, de man die de befaamde marxistische revolutionair Ernesto 'Che' Guevara vergezelde op zijn motortocht door Zuid-Amerika in de jaren vijftig, is zaterdag overleden in Cuba. Dat hebben de staatsmedia in dat land gemeld. Granado is 88 jaar geworden.

De Argentijnen Guevara en Granado vertrokken in december 1951 uit Buenos Aires voor een rondreis over het continent. Guevara publiceerde later een boek over die tocht, dat in Nederland werd uitgegeven onder de titel Op de motor door Latijns-Amerika. Het werd in 2004 werd verfilmd als The motorcycle diaries.

Tijdens de reis zagen Guevara en Granado met eigen ogen de bittere armoede waarin veel Zuid-Amerikanen leefden. Dat heeft volgens de overlevering Guevara geïnspireerd tot een gewapende strijd voor sociale rechtvaardigheid.

Guevara was later als guerillaleider betrokken bij vele linkse revoluties waaronder die in Cuba, waarbij Fidel Castro de macht greep. Hij werd op 8 oktober 1967 opgepakt in de jungle van Bolivia en een dag later geëxecuteerd.

Granado vestigde zich in de jaren zestig op Cuba, waar hij werkte als biochemicus en als ''trouwe vriend van commandant Ernesto Guevara'' een warm onthaal vond.