HILVERSUM - Topdiplomaat Koos van Dam, die tijdelijk zaakgelastigde in Libië is geweest, is bereid zijn kennis en ervaring in te zetten bij de onderhandelingen met het Libische regime om de drie Nederlandse militairen vrij te krijgen.

Als hij wordt gevraagd daarbij een rol te spelen, zal hij dat ''graag'' doen, zei Van Dam zaterdagavond in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Toen hij in Libië actief was, heeft hij zelf ook onderhandeld met het regime om Nederlandse gijzelaars vrij te krijgen. Van Dam spreekt de taal, waardoor ''indringender'' en wat informeler contact met de gesprekspartners mogelijk is.

Volgens hem zijn Libiërs heel moeilijke onderhandelaars en ''niet zo aangenaam'' om mee te onderhandelen. ''Provocatief, revolutionair, je wordt heel vaak geschoffeerd. Ze zijn soms heel onredelijk'', aldus Van Dam. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft overigens nog geen beroep op hem gedaan.

Weinig dreigmiddelen

Nederland heeft volgens Van Dam weinig dreigmiddelen in handen. ''Eigenlijk alleen maar goede relaties en inspelen op de goede contacten die je hebt.

Je moet een goed verhaal hebben, waarbij je uitlegt dat wij daar eigenlijk alleen maar een paar mensen ophaalden en alleen maar vredelievende bedoelingen hadden.''

Ambassadeur

Van Dam kent de huidige ambassadeur in Tripoli, Gerard Steeghs, heel goed. Ze werkten destijds samen in Irak. Volgens Van Dam is Steeghs uitermate geschikt voor de huidige situatie in Libië.

Van Dam denkt dat de drie Nederlandse militairen het nu ''heel lastig'' hebben. Hij baseert zich daarbij op de verhalen die hij destijds heeft gehoord van andere Nederlanders die in Libië werden gegijzeld of vast zaten. ''De omgang is heel onprettig.''

Spionage

Op de Libische staatstelevisie werd Nederland deze week beschuldigd van spionage. Daarbij werd gezegd dat de Nederlandse marinehelikopter spionnen wilde droppen of oppikken.

Uit het feit dat Libië de twee opgepikte evacués weer heeft laten gaan, blijkt ''dat dat verhaal eigenlijk van geen kant klopt'', aldus de oud-ambassadeur.

Carrière

Van Dam begon zijn diplomatieke carrière in 1980 in Libanon. Hij was daarna tijdelijk zaakgelastigde in Libië, ambassadeur in Irak tijdens de Golfoorlog en ging toen naar Egypte, Turkije en Duitsland. Zijn laatste post was Indonesië.