BENGHAZI - De Nationale Libische Raad, opgericht door de overgelopen oud-minister van Justitie Mustafa Abdel Jalil, heeft zaterdag een crisiscomité opgericht om militaire aangelegenheden en contacten met het buitenland beter te stroomlijnen. De raad wil optreden als spreekbuis voor de opstandelingen, maar benadrukt geen interim-regering te zijn.

Tijdens een persconferentie in Benghazi, dat geldt als het bolwerk van de rebellen in het oosten van het Noord-Afrikaanse land, herhaalde Jalil dat de raad geen buitenlandse troepen op Libisch grondgebied wil.

Wel pleitte hij ervoor dat de internationale gemeenschap een vliegverbod afkondigt zodat dictator Muammar Kaddafi zijn bevolking niet meer kan bombarderen.

''Er heerst een gevoel op straat van: als Kaddafi buitenlanders voor zich kan laten vechten, waarom wij dan niet?'', zei Jalil. ''Maar onze mensen zijn talrijk en vastbesloten genoeg om heel Libië te bevrijden. Wel zullen wij om luchtsteun vragen om ons te helpen dat zo snel mogelijk te doen.''

MIlitair leider

De raad heeft Omar Hariri benoemd tot militair leider. Hij was een van de officieren die deelnamen aan de militaire coup die Kaddafi in 1969 aan de macht bracht, maar viel later in ongenade bij de 'gids van de revolutie'.

Ali Essawi, voormalig ambassadeur in India, gaat zich ontfermen over de contacten met het buitenland.

Voorzitter

Voorzitter van het crisiscomité is Mahmoud Jebril, die voor de opstand al betrokken was bij inspanningen van een groep intellectuelen om Libië om te vormen tot een democratische staat.

Het is de bedoeling dat het comité de besluitvaardigheid van de opstandelingen ten goede komt.

Lees alle reacties op dit nieuws op Twitter via NUlive.nl

Lees over de onrust in het Midden-Oosten op onze special