CAIRO - Een menigte heeft zaterdag in de Egyptische hoofdstad Caïro het hoofdkantoor van de veiligheidsdienst bestormd. Ook in andere steden in het Arabische land waren gebouwen van het gehate veiligheidsapparaat doelwit van vernielingen en brandstichtingen.

De betogers waren volgens ooggetuigen uit op documenten die als bewijs zouden kunnen dienen dat het regime van de verdreven president Hosni Mubarak zich schuldig heeft gemaakt aan schendingen van de mensenrechten. Het leger probeerde hen de toegang tot de gebouwen te beletten.

Mubarak trad op 11 februari af na wekenlange straatprotesten tegen zijn bijna dertigjarige, autoritaire bewind.

Sindsdien maakt een raad van hoge militairen de dienst uit in het Noord-Afrikaanse land. De machthebbers hebben een grondwetsherziening en vrije verkiezingen beloofd.

Veiligheidsapparaat

De betogers die de val van Mubarak hebben bewerkstelligd, willen dat ook zijn omvangrijke veiligheidsapparaat wordt ontmanteld.

De inlichtingendienst zou beschikken over tenminste 100.000 werknemers en een uitgebreid netwerk van informanten. Agenten zouden zich onder Mubaraks regime schuldig hebben aan marteling en moord.

Profiel Egypte

Lees het laatste nieuws over Egypte op onze special

Beveiligingsgebouwen Egypte bestormd