CHRISTCHURCH - De diaken van de kathedraal in Christchurch die instortte tijdens de aardbeving in Nieuw-Zeeland, zei zaterdag dat hij moest huilen toen hij het ''ongelooflijke'' nieuws hoorde dat er niet één stoffelijk overschot was gevonden onder het puin.

Tot nog toe gingen de autoriteiten in Nieuw-Zeeland ervan uit dat 22 mensen waren gestorven toen de toren van het gebedshuis twee weken geleden naar beneden kwam.

Het ging om toeristen die een bezoek brachten aan de 130 jaar oude kathedraal, een van de belangrijkste gebouwen in Christchurch. Zij stonden op de lijst van vermisten na de aardbeving.

Die had een kracht van 6,3 op de schaal van Richter en veroorzaakte de dood van zeker 165 personen. De autoriteiten vermoedden eerder nog dat het dodental op termijn zou moeten worden bijgesteld naar boven de 240.

Tranen

Peter Beck, de diaken van de kathedraal, ontving zaterdag een telefoontje van het hoofd van de reddingsdiensten in de stad op het Zuidereiland.

''Ik verwachtte dat me zou worden verteld dat er een lichaam was gevonden, waarna ik en m'n collega's erheen zouden gaan om te bidden. Maar ik kreeg dus dit andere nieuws en barstte in tranen uit. Ik was sprakeloos, het is ongelooflijk.''

Wederopbouw

De politie meldde dat de kathedraal en de omgeving helemaal zijn doorzocht en dat er geen stoffelijke overschotten zijn aangetroffen. In de stad, die ongeveer 390.000 inwoners telt, zaten zaterdag 14.000 huishoudens nog zonder stroom.

De wederopbouw van de stad gaat volgens deskundigen zeker tien jaar duren. De kosten gaan naar verwachting boven de 10 miljard euro uitkomen. De zwaar beschadigde kathedraal is een van de gebouwen die de autoriteiten willen herstellen.