ZAWIYAH - Een aanval van troepen loyaal aan de Libische leider Muammar Kaddafi op de stad Zawiyah lijkt zaterdag door rebellen te zijn afgeslagen. Dat meldden getuigen.

De stad op 50 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli is sinds een week in handen van opstandelingen.

Regeringsmilities zetten onder meer artillerie en tanks in. Rebellen verklaarden tegen The New York Times dat na vier uur van hevige strijd de aanval op het centrum was afgeslagen.

De milities zouden slechts een paar kilometer buiten het centrum verblijven. Bewoners vrezen dat ze zich voorbereiden op een nieuwe aanval.

Er wordt bericht over veel slachtoffers. Getuigen spreken van vele tientallen doden, gewonden en vermisten. Onder de doden zouden veel burgers zijn, onder wie vrouwen en kinderen.

Elitetroepen

De aanval op Zawiyah door elitetroepen van de Khamis Brigade, die onder leiding staat van de gelijknamige zoon van Kaddafi, begon vrijdag. Inwoners van Zawiyah spreken van een ''bloedbad''.

''Ik zie buren ongewapend sterven voor hun huis'', zei een bewoner tegen The New York Times. Een andere bewoner zei tegen de krant dat ''alles in brand staat''. Hij voegde eraan toe: ''Overal sneuvelen mensen''.

De Libische staatstelevisie claimde vrijdag al de overwinning op ''de gewapende terroristen'' in Zawiyah. Een rebellenleider zou bij de gevechten zijn gedood.

Tanks

Zeker dertig tanks, negentien transportvliegtuigen en tal van wapens zouden zijn veroverd op de rebellen.

Een woordvoerder van Kaddafi zwakte dat later af. De zegsman zei dat Zawiyah ''niet volledig, maar bijna'' in handen van de autoriteiten was.

Symbool

Kaddafi is er alles aan gelegen om Zawiyah weer in handen te krijgen. De stad ligt niet alleen dichtbij de hoofdstad Tripoli, maar is ook een van de symbolen van het verzet tegen zijn dictatoriale bewind. Tijdens een persreis waarmee Kaddafi's regime wilde tonen dat het de stad nog beheerste, bleek het tegenovergestelde.

Voor de ogen van de buitenlandse journalisten kwamen duizenden mensen samen om tegen Kaddafi te demonstreren. In het centrum van Zawiyah wapperde de roodzwartgroene vlag van de oppositie.

Ras Lanuf

Verder naar het oosten zouden rebellen zaterdag de stad Ras Lanuf onder controle hebben gekregen, meldde een correspondent van de BBC ter plaatse.

In de kustplaats zijn een militaire basis en een olieterminal gevestigd. Om de stad is twee dagen zwaar gevochten.

Ras Lanuf is de laatste stad op weg naar Sirte, de thuisbasis van Kaddafi. De aanhangers van Kaddafi zouden zich hebben teruggetrokken naar een plek circa 40 kilometer ten westen van de stad.

Vlag

Op een rotonde wappert de Libische vlag uit de periode voor 1969, toen Kaddafi via een staatsgreep aan de macht kwam.

Het verzet hanteert de vlag als symbool van de revolutie die ze willen doorvoeren in Libië. Ras Lanuf leek zaterdag volledig gezuiverd van troepen die loyaal zijn aan Kaddafi. Op diverse plaatsen hebben de rebellen controleposten ingericht.

Gevochten

Vrijdag zou er nog hevig zijn gevochten in de stad aan de boorden van de Middellandse Zee, die van groot belang is door de olie-installaties. Een arts meldde zaterdag dat zeker acht mensen om het leven zijn gekomen en dat meer dan twintig anderen gewond raakten.

''We hebben Ras Lanuf, de haven, het vliegveld, de oliemaatschappij en de woonwijken in onze macht'', zo verklaarde een rebel tegen de journalist van Reuters. Eerder op de dag was er nog wel geschoten op een legerhelikopter, die over Ras Lanuf vloog.

Bin Jawad

De verzetsstrijders stellen inmiddels ook Bin Jawad in handen hebben. Deze plaats ligt ongeveer 60 kilometer ten westen van Ras Lanuf, aan de weg richting Sirte. Dat is de geboorteplaats van Kaddafi en een belangrijk doel voor de rebellen op weg naar de hoofdstad Tripoli. 

Explosies

Bij explosies vrijdag in een wapendepot 20 kilometer ten oosten van de 'rebellenhoofdstad' Benghazi in noordoostelijk Libië, zijn bijna twintig mensen gedood. Tientallen mensen zijn gewond geraakt. De oorzaak van de enorme ontploffingen op de militaire basis al-Rajmah is nog onbekend.

Waarnemers in Benghazi betwijfelden de berichten als zou een bombardement van de luchtmacht van het regime van Muammar Kaddafi hebben geleid tot de explosies in de wapenopslagplaats.

Bij de militaire basis hadden zich veel mensen verzameld die wapens wilden om te vechten tegen Kaddafi's troepen bij Ras Lanuf.

Geweld in Libië