TRIPOLI - Libië stemt in met een vredesplan van de Venezolaanse president Hugo Chávez. Dat heeft de onderminister van Buitenlandse Zaken in Tripoli, Khaled Khaim, vrijdag gezegd. Eerder had een zoon van leider Muammar Kaddafi het voorstel uit Venezuela juist afgewezen.

Chávez, een bondgenoot van Kaddafi, had onder meer voorgesteld een commissie voor vrede voor Libië op te richten.

Die zou moeten bemiddelen tussen de strijdende partijen in het Noord-Afrikaanse land. Het Venezolaanse idee ''helpt de internationale dialoog en het herstel van vrede en stabiliteit'', aldus Khaim.

De opstandelingen in Libië wezen het vredesvoorstel donderdag af. ''Het is te laat. Er is te veel bloed vergoten'', zei een rebellenwoordvoerder. Ook de Verenigde Staten en Frankrijk hebben het plan verworpen. De Arabische Liga denkt er nog over na.

VN-gezant

Kaddafi wil zijn vertegenwoordigers bij de Verenigde Naties (VN) vervangen. Hij heeft zijn voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Ali Abdussalam Treki, in beeld als gezant. Dat heeft een woordvoerder van secretaris-generaal Ban Ki-moon vrijdag bevestigd.

De Libische vertegenwoordigers bij de VN kozen vorige week massaal de kant van de oppositie. De tweede man beschuldigde Kaddafi van genocide.

Treki vertegenwoordigde Libië al eerder bij de VN. Van 2009 tot 2010 was hij voorzitter van de Algemene Vergadering van de landenbond.

Het is niet duidelijk of Treki ook nu kan aantreden. Hij moet zijn geloofsbrieven persoonlijk aanbieden aan Ban, maar de Verenigde Staten, waar het VN-hoofdkantoor is gevestigd, mogen hem een visum weigeren.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op de special