DEN HAAG - De Nederlandse ambassadeur in Ghana, Gerard Duijfjes, heeft alle Nederlanders die in Ivoorkust verblijven opgeroepen dat land zo snel mogelijk te verlaten.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vrijdag laten weten. De ambassade in Ghana, buurland van Ivoorkust, staat in contact met het honorair consulaat in hoofdstad Abidjan van Ivoorkust.

In Ivoorkust verblijven ongeveer 50 Nederlanders, waarvan de meesten in de hoofdstad. Het land wordt geteisterd door een machtsstrijd om het presidentsschap.

''De veiligheidssituatie in Ivoorkust is de afgelopen dagen zichtbaar aan het verslechteren en geweld is aan de orde van de dag in verschillende wijken van de hoofdstad Abidjan'', aldus het ministerie.

Burgermilities

'De activiteiten van burgermilities nemen toe en de kans op agressie tegen buitenlanders wordt groter.''

Evacuatie van Nederlanders is niet aan de orde, zo liet een woordvoerder van het ministerie weten. Er gaan nog lijnvluchten naar het land en dat betekent dat mensen op dit moment het land zelf kunnen verlaten.

Nederlanders wordt aangeraden zich alleen overdag te verplaatsen en alleen over grote doorgaande wegen. Het departement ontraadt al enige tijd reizen naar Ivoorkust.

Unhcr

De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr heeft vrijdag de bouw van een vluchtelingenkamp in het westen van Ivoorkust moeten staken. Het werd volgens de woordvoerster van de Unhcr, Melissa Fleming, te gevaarlijk om door te gaan met de bouwplannen. In het gebied hebben ruim 70.000 ontheemden dringend hulp nodig.

In en rond de westelijke plaatsen Duékoué en Blolequin wordt volgens Fleming te zwaar gevochten om daar nog hulp te kunnen bieden. In het nabijgelegen Guiglo is het VN-agentschap nog wel actief, al ondervindt het ook daar steeds meer moeilijkheden bij de hulp aan ontheemden.

Ook in de zuidelijke kuststad Abidjan wordt het volgens Fleming steeds moeilijker om aan de 200.000 vluchtelingen daar hulp te bieden. ''We zien vanuit ons kantoor wegblokkades. Het is nu heel moeilijk voor ons om mensen in nood te bereiken."

Artsen zonder Grenzen

Ook Artsen zonder Grenzen sloeg vrijdag alarm over de verslechtering van de situatie in het westen van Ivoorkust en het grensgebied met Liberia. De medische hulporganisatie liet weten dat een mobiel team van AzG het bieden van hulp in het noorden van het district Duékoué donderdag moest staken wegens de toegenomen onveiligheid.

''De inwoners vluchten het gebied uit. Ook de Ivoriaanse vluchtelingen die zich in het stadje Toulepleu verzameld hadden, zijn verder gevlucht'', aldus AzG.

Ivoorkust is sinds de presidentiële verkiezingen in november onveilig door de machtsstrijd van de zittende president Laurent Gbagbo en Alassane Ouattara. Laatstgenoemde won volgens internationale waarnemers de verkiezingen. Gbagbo weigert echter op te stappen.

De afgelopen week zijn zeker vijftig mensen door het geweld om het leven gekomen. Zo meldden militaire bronnen dat veiligheidstroepen donderdag zes vrouwen doodschoten die voor Ouattara betoogden.

De VN-missie in Ivoorkust stelde vrijdag dat het dodental tot zeven is opgelopen omdat een zevende vrouwelijke betoger in een ziekenhuis aan haar verwondingen is overleden. Militairen die loyaal zijn aan Gbagbo ontkenden echter dat op de vrouwen is geschoten.

Dodental

Sinds december heeft de aanhoudende politieke crisis aan zeker 365 mensen het leven gekost. Dat meldde de VN-vredesmissie Unoci vrijdag.

De VN-missie waarschuwde dat het risico op een nieuwe burgeroorlog in Ivoorkust groeit. In 2002 en 2007 woedde er ook al een burgeroorlog in het West-Afrikaanse land.