AMSTERDAM - De internationale politieorganisatie Interpol heeft een zogenoemde 'orange note' uitgegeven waarin wordt gewaarschuwd voor de Libische leider Muammar Kaddafi en vijftien andere kopstukken van zijn regime.

Het document is bedoeld om autoriteiten wereldwijd te ondersteunen bij het naleven van VN-sancties tegen de zestien personen op de lijst. Die hebben allemaal een reisverbod, en van een aantal van de personen zijn de banktegoeden bevroren. Dat laatste geldt voor Kaddafi zelf en voor een aantal van zijn zonen en een dochter.

Volgens Interpol gaat het om personen die direct of indirect betrokken zijn bij onder meer aanvallen, waaronder luchtaanvallen, op de burgerbevolking van Libië en andere landen.

Op de lijst staan, naast Kaddafi en zijn kinderen, onder andere minister van Defensie Abu Bakr Yunis Jabir, Aby Zayd Umar Dorba van de veiligheidsdienst, en Abdullah Al-Senussi, het hoofd van de militaire inlichtingendienst.

Waarschuwing

De lijst dient niet als arrestatiebevel. Het document moet landen waarschuwen tegen het gevaar dat de genoemde Libiërs zouden opleveren, en zorgen dat bijvoorbeeld douanebeambten op vliegvelden de personen op de lijst kunnen herkennen.

Profiel Libië

Alle berichten over Libië