TUNIS - De nieuwe Tunesische premier Beji Caid Essebsi heeft oud-dictator Zine al-Abidine Ben Ali vrijdag beschuldigd van hoogverraad.

De ex-president heeft zich daaraan schuldig gemaakt door niet zijn verantwoordelijkheid te nemen en het land te ontvluchten, zei Essebsi vrijdag tijdens zijn eerste publieke optreden.

''Ik twijfel er niet aan dat de vroegere president zich schuldig heeft gemaakt aan hoogverraad door weg te lopen voor zijn verantwoordelijkheid om voor veiligheid en stabiliteit te zorgen en door het land te verlaten terwijl hij opperbevelhebber was van de strijdkrachten'', aldus Essebsi, die afgelopen week de impopulaire interim-premier Mohammed Ghannouchi opvolgde.

Essebsi voegde eraan toe dat op hoogverraad de doodstraf staat. Verder zei hij dat hij binnen twee dagen een nieuwe regeringsploeg zal presenteren.

Levensbelang

Het oude kabinet is vrijwel geheel uiteengevallen door het vertrek van verscheidene bewindslieden in de afgelopen week.

Volgens de kersverse regeringsleider is het van levensbelang dat het land snel weer bestuurd wordt en de economie weer op gang komt. Hij waarschuwde dat Tunesië door de recente onrust op de rand van de afgrond terecht is gekomen.

Ook na de val van Ben Ali bleef het onrustig in Tunesië. Veel Tunesiërs wantrouwden de door Ghannouchi geleide interim-regering omdat daarin veel bewindslieden uit het oude regime waren blijven zitten. Ook de premier zelf was het mikpunt van felle protesten. Hij gold als een vertrouweling van Ben Ali.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special.