NEW YORK - Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor geweld in de omstreden regio Abyei in Zuid-Sudan.

Dat heeft de medische hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) vrijdag gemeld. De centrale plaats in het gebied is volgens hulpverleners zo goed als verlaten.

Leden van de Arabische nomadenstam Misseriya, die tegen afscheiding van Sudan is, vechten in Abyei tegen de plaatselijke stam Ngok-Dinka, die fervent voorstander is van onafhankelijkheid. De afgelopen twee dagen zijn al zeker zeventig mensen omgekomen. Twee dorpen zijn volledig verwoest.

De Verenigde Naties versterken in verband met het bloedige geweld hun aanwezigheid in Abyei, zo maakte de volkerenorganisatie donderdag bekend in haar hoofdkwartier in New York. De VN-missie in Sudan, Unmis, verplaatst circa honderd man extra naar Abyei.

Afscheiding

De rest van Zuid-Sudan stemde twee maanden geleden massaal voor afscheiding van het islamitische regime in het noorden. De onafhankelijkheid wordt naar verwachting in juli een feit. In Abyei kon echter geen referendum worden gehouden. De conflicten worden er verergerd omdat de streek rijk is aan olie.