DEN HAAG - Premier Mark Rutte wilde vrijdag in zijn persconferentie na de wekelijkse ministerraad vrijwel niets zeggen over de situatie van de drie Nederlandse militairen die worden vastgehouden in Libië.

Sinds afgelopen zondag is er volgens de premier ''intensief diplomatiek verkeer''. En alles ''is erop gericht ze zo snel mogelijk gezond terug te krijgen''.

De drie werden zondag aangehouden in de buurt van de Libische stad Sirte toen ze met een Lynxhelikopter geland waren om een Nederlander te evacueren.

Volgens Rutte laat de zaak van de drie in Libië zich niet vergelijken met die van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami, die kortgeleden in Iran werd geëxecuteerd. Stille diplomatie werkte daar niet.

Openheid van zaken

Rutte wil pas openheid van zaken geven zodra de drie militairen veilig terug zijn in Nederland. Elk 'splintertje nieuws' kan via de Nederlandse en internationale pers in Libië belanden en de diplomatieke pogingen van Nederland om de zaak tot een goed einde te brengen verstoren. Rutte kon niet zeggen hoe lang de radiostilte moet duren. ''Het duurt zolang ik de inschatting maak dat het beter is dat we onze mond erover houden.''

Profiel Libië

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Gevangen Nederlandse militairen