DEN HAAG - Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima gaan volgende week toch nog naar Oman.

Op dinsdagavond hebben zij een privédiner met sultan Qaboos bin Said al-Said. Dat schreef minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Rijksvoorlichtingsdienst maakte eerder in de week bekend dat het staatsbezoek aan Oman begin volgende week is uitgesteld wegens de onrust in het land.

Ineke van Gent kondigde vrijdagmiddag op de miniblogsite Twitter aan dinsdag een spoeddebat aan te willen vragen met minister-president Mark Rutte en net Uri Rosenthal.

Nederland en Oman kwamen tot de conclusie dat ''de huidige ontwikkelingen thans alle aandacht vragen en dat het bezoek daarom beter later kan worden afgelegd.'' Beide landen hopen op afzienbare termijn een nieuwe datum te kunnen prikken.

Persoonlijke invitatie

''In het kader van het goede overleg tussen Oman en Nederland is ingegaan op een persoonlijke invitatie van de sultan voor een privédiner'', schrijft Rosenthal nu in een toelichting. Het doel van het beoogde staatsbezoek was de ''uitstekende wederzijdse betrekkingen op velerlei gebied te bevestigen''.

Beatrix, Willem-Alexander en Máxima zouden van zondag tot en met dinsdag een staatsbezoek brengen aan Oman. De afgelopen week is enkele keren gedemonstreerd tegen het autoritaire bewind van sultan Qaboos. Verscheidene partijen in de Tweede Kamer drongen aan op uitstel.

Standpunt

Vrijdag zei premier Mark Rutte na afloop van de ministerraad dat het uitstel van het staatsbezoek volgens sommigen ook uitgelegd zou kunnen worden als het innemen van een standpunt over de situatie in Oman. Met het aannemen van de uitnodiging van de sultan kan dit beeld in dat geval dan weer een beetje worden rechtgezet, zei de premier.

Heel verstandig

Overigens was dit niet de reden om op de uitnodiging in te gaan. Rutte besprak de kwestie uitvoerig met de koningin. De conclusie was dat het 'heel verstandig' zou zijn om op de persoonlijke uitnodiging van de sultan in te gaan.

Aansluitend aan Oman brengen de Oranjes op woensdag en donderdag een bezoek aan de nabijgelegen oliestaat Qatar. Dit staatsbezoek gaat door zoals gepland.

Winst

Het besluit van koningin Beatrix om toch voor een privédiner naar Oman te gaan, zal in de Arabische wereld en in de Omaanse media worden uitgelegd als een persoonlijke triomf van sultan Qaboos.

Hij krijgt het Nederlands koninklijk gezelschap nu op bezoek zonder alle franjes en fanfare van een staatsbezoek en dat telt in de Arabische wereld veel meer.

''De juiste manier om geëerde gasten te ontvangen, is door een ze diner aan te bieden. Het echte regelwerk geschiedt tijdens informele onderonsjes na het diner en niet bij officiele besprekingen", schreef de Jordaanse koning Abdullah II in zijn vorige week donderdag verschenen boek Onze laatste kans over de in het Midden-Oosten zo belangrijke persoonlijke contacten tussen staatshoofden.

Onbeleefd

''In mijn omgeving spreken we elkaar liever persoonlijk. In het Westen is het heel gewoon om twintig minuten zaken te doen met een staatshoofd en dan weer te vertrekken. In de Arabische wereld wordt het als onbeleefd beschouwd om maar zo kort te blijven", aldus de Jordaanse koning.

Abdullah had ook veel lof voor sultan Qaboos, die Oman al bijna 41 jaar met vaste hand regeert. ''De sultan speelt een bescheiden rol op het wereldtoneel, maar zijn status in de regio is buitengewoon hoog."

In dat kader viel het plotseling wegblijven van de Nederlandse koningin moeilijk uit te leggen, zeker op het moment dat Qaboos (70) te maken heeft met over het hele land verspreide protesten.

Hennis

Beatrix begreep dat kennelijk en stuurde woensdag haar grootmeester Marko Hennis - de baas van haar hofhouding en ouddiplomaat - speciaal naar de sultan om tekst en uitleg te geven.

Die visite werd in de Omaanse media breed uitgemeten, zoals overigens alle bezoekers van de sultan aandacht krijgen, vergezeld van het bericht dat de Nederlandse koningin een boodschap van vriendschap had laten overbrengen. Over uitstel van een staatsbezoek geen woord.

 Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special.