TRIPOLI - Bij gevechten in verschillende Libische steden tussen demonstranten en aanhangers van de Libische leider Muammar Kaddafi zijn vrijdag mogelijk tientallen doden gevallen.

In de stad Zawiyah zouden vrijdag zeker dertien en mogelijk meer dan vijftig mensen om het leven zijn gekomen. Dat blijkt uit berichten van de Arabische nieuwszenders al-Arabiya en al-Jazeera.

Al-Arabiya citeerde een arts, die sprak van dertien sterfgevallen door geweld tussen rebellen en gewapende aanhangers van het bewind van Muammar Kaddafi.

Veroverd

Al-Jazeera berichtte op basis van een getuige dat er meer dan vijftig mensen zouden zijn omgekomen en dat meer dan driehonderd mensen gewond raakten. Getuigen zeiden tegen het Britse persbureau Reuters dat zeker dertig burgers zijn gedood. Zawiyah ligt circa 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Tripoli.

Volgens de Libische staatstelevisie hebben de troepen van Kaddafi Zawiyah weer in handen gekregen. Zeker dertig tanks, negentien transportvliegtuigen en tal van wapens zouden op de rebellen zijn veroverd.

Defensief

Een woordvoerder van de rebellen erkende dat zijn troepen in Zawiyah in het defensief zijn. Hij zei dat de opstandelingen zijn teruggedrongen tot het centrale plein van de stad en dat er door de militaire actie van de troepen van Kaddafi veel slachtoffers zijn gevallen. De rebellenwoordvoerder noemde geen aantallen.

Raketaanval

Ook bij Ras Lanuf, een stad aan de Middellandse Zee waar een groot petrochemisch complex met een olieraffinaderij is gevestigd, wordt zwaar gevochten.

Rebellen claimen dat ze het vliegveld van Ras Lanuf, ongeveer 600 kilometer ten oosten van Tripoli, op het leger van Kaddafi hebben veroverd. Volgens de opstandelingen zijn bij de gevechten zeker vier mensen omgekomen door een raketaanval.

Al-Jazeera berichtte op basis van een getuige dat er meer dan vijftig mensen zouden zijn omgekomen en dat meer dan driehonderd mensen gewond raakten.

Benghazi

Troepen die loyaal zijn aan Kaddafi hebben vrijdag een wapendepot bij 'rebellenhoofdstad' Benghazi in het oosten van het land gebombardeerd. Dat heeft een woordvoerder van de rebellen laten weten.

Het is niet bekend of door de luchtactie doden zijn gevallen. Andere bronnen stelden dat er een explosie is geweest bij een wapendepot op circa 30 kilometer van Benghazi.

Tripoli

De autoriteiten in Tripoli probeerden vrijdagmiddag met geweld een einde te maken aan een demonstratie van de oppositie in het district Tajoura van de Libische hoofdstad.

Het protest van meer dan duizend mensen begon na het vrijdaggebed bij een moskee in het centrum van de oostelijke wijk.

De betogers schreeuwden leuzen als ''Kaddafi is de vijand van God!''. Het veiligheidsapparaat zette onder meer traangas in om de demonstranten uit elkaar te jagen.

Schoten

Ook zouden er schoten in de lucht zijn gelost. Aanhangers van Kaddafi hielden een tegendemonstratie. Er zou gevochten worden tussen de twee groepen. Op het Groene Plein in het centrum van Tripoli zouden zich soortgelijke schermutselingen voordoen.

Bewapende aanhangers van Kaddafi arriveerden inmiddels in Tajoura, zo meldden verslaggevers. Zij reden naar de wijk in een konvooi van veertien Toyota SUV's, waarvan de kentekenplaten waren verwijderd.

Vluchtelingen

Een woordvoerster van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties Unhcr vreest dat burgers die het geweld in Libië willen ontvluchten, worden tegengehouden door troepen die trouw zijn aan Kaddafi.

Volgens Unhcr is het aantal vluchtelingen dat de grens tussen Libië en Tunesië oversteekt de afgelopen twee dagen opvallend gedaald. Waar eerder deze week 10.000 tot 15.000 mensen per dag het buurland bereikten, waren dat er donderdag nog slechts tweeduizend.

Bang

Aan de Libische kant van de grens zouden zwaarbewapende aanhangers van Kaddafi nu de dienst uitmaken. De vluchtelingen die Tunesië wel weten te bereiken, zijn volgens VN-hulpverleners bang en niet bereid over hun ervaringen te praten.

Ook Artsen zonder Grenzen (AzG) meldde vrijdag dat het vluchtelingen moeilijk wordt gemaakt Libië te verlaten. ''Veel mensen die het land uit zijn gekomen hebben ons verteld dat gewonden het land niet uit mogen'', zei noodhulpcoördinator Ivan Gayton. Omgekeerd mogen medewerkers van AzG die materiaal en medicijnen naar Libië willen brengen het land niet in.

Profiel Libië.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Lees de laatste Twitterberichten over Libië via NUlive

Geweld in Libië