AMSTERDAM - De nieuwe interim-premier van Tunesië Beji Caid Essebsi belooft haast te maken bij het vormen van een nieuwe regering. Dat zei hij vrijdag tijdens zijn eerste openbare spreekbeurt, nadat hij zondag de plek innam van de opgestapte premier Mohammed Ghannouchi.

Essebsi (84) zei dat het de taak is van de regering om de principes van betogers tegen het voormalige regime van president Zine al-Abidine Ben Ali hoog te houden. Over het bewind van Ben Ali zei Essebsi dat het bestond uit “een bende saboteurs”.

De nieuwe premier van Tunesië vindt dat zijn land aan de voet staat van een nieuw tijdperk. “De weg voor ons ligt vol uitdagingen”, zo tekent Al-Jazeera op uit zijn mond tijdens een persconferentie in de hoofdstad Tunis.

Ghannouchi trad zondag af als premier. Hij lag onder vuur omdat hij ook in de regering zat onder de verdreven president Ben Ali. Die vluchtte vorige maand het land uit voor de volksopstand die losbarste in december vorig jaar en inspiratiebron is gebleken voor vele betogingen in andere Arabische landen.

De tussenregering van Ghannouchi voerde al in een hoog tempo hervormingen door. De Tunesiërs blijven echter betogen voor een regering met bestuurders met een schoon verleden en eisten zijn vertrek.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten.

Persconferentie Essebsi