FRANKFURT - De 21-jarige man die woensdag op de luchthaven van Frankfurt twee Amerikaanse militairen doodschoot, wilde wraak nemen voor de strijd van de door de VS geleide internationale troepmacht in Afghanistan.

Dat heeft het Duitse Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt.

Uit onderzoek is vast komen te staan dat de man alleen handelde en geen terreurnetwerk achter zich heeft staan.

Aanklager

Aanklager Rainer Griesbaum vertelde dat de dader een Amerikaanse militair had gevraagd of deze onderweg was naar Afghanistan. Vervolgens vroeg hij om een sigaret. Toen de militair de rookwaar wilde pakken, schoot de dader hem in het achterhoofd.

Vervolgens drong hij, 'Allahu Akbar' (God is groot) schreeuwend, een bus binnen waarin zich meer Amerikaanse militairen bevonden. De man schoot de chauffeur dood. Twee militairen raakten zwaargewond tijdens het schietincident.

Munitie

De man probeerde nog een vijfde slachtoffer te maken, maar zijn wapen weigerde tot twee keer toe dienst terwijl hij het had gericht op het hoofd van de Amerikaan.

Daarop vluchtte de verdachte uit de bus. Hij werd achtervolgd door de fortuinlijke Amerikaan, die de schutter wist te overmeesteren in een nabijgelegen ruimte, met hulp van toegesnelde beveiligingsbeambten.

De verdachte is van Kosovaarse afkomst en woont al jaren in Duitsland. Hij heeft zijn daad bekend en kwam naar eigen zeggen tot zijn actie na het bekijken van een video op internet, waarop misdragingen van het Amerikaanse leger in Afghanistan zouden worden getoond.