AMSTERDAM - Het oosten van Libië zou vrijdagochtend opnieuw zijn gebombardeerd door een oorlogsvliegtuig van de regering van Muammar Kaddafi. Dat zeggen rebellen tegen persbureau Reuters.

Het bombardement zou zijn gericht op een door de opstandelingen bezette legerbasis in de stad Ajdabiyah, maar lijkt deze niet te hebben geraakt, aldus de getuigen.

De gevechten om het oosten van Libië die eerder deze week oplaaiden, lijken vrijdag onverminderd door te gaan. De tegenstanders van Kaddafi bereiden zich volgens Reuters voor op opnieuw een dag met aanvallen van regeringstroepen.

De oost-kant van het onrustige Arabische land is strategisch van groot belang. Aanvankelijk leken de opstandelingen het gebied bij de grens met Egypte te controleren.

Begin deze week wordt er echter door troepen van Kaddafi gepoogd om de steden te heroveren. Naast Ajdabiyah is het vooral gewelddadig in de stad Brega.

Onderhandelen

De betogers zijn bereid tot een dialoog met het regime, maar alleen als er wordt gesproken over het vertrek van Kaddafi en een einde aan het bloedvergieten. Dat zegt een woordvoerder van ex-minister en rebellenleider Mustafa Abdel Jalil in een interview met het Amerikaanse persbureau.

“Als er een onderhandeling plaatsvindt, dan gaat dat over één ding: hoe Kaddafi het land gaat verlaten of aftreedt. Verder valt er niets te bespreken”, aldus de zegsman.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Gevechten Oost-Libië