BRUSSEL - In België zorgden acties van liberale en socialistische vakbonden vrijdag op verschillende plaatsen voor verkeersoverlast.

Onder meer het verkeer rond de Antwerpse haven werd hierdoor ernstig verstoord.

In veel steden en regio's reden geen of minder bussen dan gebruikelijk. Het treinverkeer verliep wel normaal.

De acties in diverse Belgische steden waren gericht tegen een ontwerpakkoord over onder meer de loonruimte voor de komende jaren.

Beperkte loonstijging

De Belgische regering wil een beperkte loonstijging van 0,3 procent bovenop de inflatie. De regering kwam met dit bemiddelingsvoorstel nadat werknemers- en werkgeversorganisaties het eerder niet eens werden.

In Brussel reden minder bussen en trams dan normaal. Vooral verkeer dat vanuit het zuiden Brussel in wilde, ondervond vrijdagochtend veel hinder van de acties. In Antwerpen reden veel bussen en trams niet uit. Actievoerders blokkeerden onder meer winkels op de hoofdwinkelstraat Meir.

Havenarbeiders

Door de blokkades konden loodsen en havenarbeiders de haven niet bereiken. Daarom werd er 's ochtends uit veiligheidsoverwegingen enkele uren een vaarverbod voor schepen van en naar de haven ingesteld.

Ook bij enkele bedrijven werd gestaakt. Onder meer bij Philips in Turnhout, Audi in Brussel en Volvo in Gent legden werknemers het werk neer. In Wallonië bleven enkele warenhuizen, scholen en banken vrijdag gesloten.

Misplaatst

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) noemde de acties gezien de onzekere politieke, sociale en economische omstandigheden misplaatst, ''omdat ze het imago van België voor de zoveelste keer schade toebrengen''.

Demissionair premier Yves Leterme zei begrip te hebben voor de acties maar stelde dat de regering haar verantwoordelijkheden moet nemen. Hij wil vasthouden aan de voorgestelde beperkte loonstijging.