MADINAT HAMAD - Honderden soennieten en sjiieten bewapend met messen en stokken zijn in de nacht van donderdag op vrijdag met elkaar gaan vechten in de stad Madinat Hamad in Bahrein, bij de hoofdstad Manamah.

Volgens ooggetuigen zijn er zeker acht gewonden gevallen. De politie wist beide groepen uiteindelijk te scheiden.

Een ruzie tussen soennitische en sjiitische scholieren zou de oorzaak zijn geweest van het geweld.

De soennitische vechtersbazen zouden Arabieren zijn geweest, die sinds kort officieel staatsburger van het koninkrijk zijn.

Inburgeringsbeleid

De sjiieten, die de meerderheid van de bevolking vormen, beschouwen het inburgeringsbeleid van het soennitische vorstenhuis als een poging de bevolkingssamenstelling te beïnvloeden. De soennitische elite heerst over het land waar de sjiieten in de meerderheid zijn.

Sinds 14 februari komt het, net als in andere Arabische landen, geregeld tot geweldsuitbarstingen in Bahrein. De overwegend sjiitische oppositie begon toen met betogingen voor politieke hervormingen.

Hoge werkloosheid

Ook betoogden met name jongeren tegen de hoge werkloosheid en belabberde leefomstandigheden. Een week geleden gingen in de hoofdstad Manamah tienduizenden mensen de straat op. Het waren hoofdzakelijk sjiieten die klagen over discriminatie door de soennitische elite.

Profiel Bahrein

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special.