NEW YORK/LONDEN - De Amerikaanse soldaat Bradley Manning (23), die verdacht wordt van lekken naar klokkenluiderswebsite WikiLeaks, moet de nacht naakt in zijn cel doorbrengen.

Dat heeft de advocaat van Manning, David Coombs, donderdag (lokale tijd) op zijn blog geschreven. Volgens Coombs wordt Manning onmenselijk behandeld.

Manning zou zijn meegedeeld dat hem dat de volgende nacht weer te wachten staat. De autoriteiten stellen dat Manning onder het zwaarste veiligheidsregime wordt vastgehouden, omdat een eventuele ontsnapping een risico is voor de nationale veiligheid.

Hij zou echter niet anders dan andere gevangenen in het complex worden vastgehouden, wat advocaat Coombs bestrijdt.

Trots

Manning werkte in Irak als militair bij een inlichtingendienst van het leger om informatie te analyseren en zou video's en honderdduizenden documenten met gevoelige informatie hebben gelekt.

Hij zou er trots op zijn geweest met WikiLeaks te communiceren en daar destijds geen geheim van hebben gemaakt. Maar de aanklagers moeten naar verluidt nog steeds een direct verband aantonen tussen Manning en de publicatie van de stukken. WikiLeaks heeft zijn bron niet prijsgegeven.

'Held'

De voorman van WikiLeaks, Julian Assange, heeft Manning de belangrijkste politieke gevangene van de Verenigde Staten genoemd ''of de aanklachten nou waar zijn of niet''. ''Maar als deze aanklachten waar zijn, is hij een ongeëvenaarde held.''

Dat zei Assange, die naar Zweden dreigt te worden uitgeleverd, donderdag tegen de Britse zender ITV News.

Assange noemde de condities waaronder Manning in eenzame opsluiting al tien maanden zonder proces wordt vastgehouden een wantoestand. Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de behandeling van Manning in detentie als onmenselijk gekwalificeerd.

Bekentenis

Volgens David House, een vriend van Manning die hem regelmatig opzoekt in de militaire basis in de staat Virginia waar hij vastzit, probeert de Amerikaanse regering een bekentenis los te peuteren ''of een valse bekentenis, zodat ze hem in verband kunnen brengen met Julian Assange'', aldus House tegen ITV News.

Alles over Wikileaks op de special