FREETOWN/LEIDSCHENDAM - De kamer van beroep van het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL) heeft de weg vrijgemaakt voor de afronding van het proces tegen ex-president Charles Taylor van Liberia.

De beroepsrechters in Freetown besloten donderdag dat een cruciaal document van de verdediging alsnog wordt toegelaten in de procedure.

De rechters in eerste aanleg in Leidschendam hadden dat geweigerd, omdat de verdediging daarmee te laat was. Taylor en zijn advocaat bleven daarop weg van de zitting, waardoor het proces vastliep.

De ruzie liep afgelopen maand hoog op. Taylors advocaat Courtenay Griffiths verliet de rechtszaal ondanks een rechterlijk bevel om te blijven, tot woede van de magistraten. Daarom is een aparte tuchtrechtelijke procedure gestart tegen de Britse jurist.

Mondeling slotpleidooi

Griffiths had eigenlijk zijn mondelinge slotpleidooi moeten houden, nadat hoofdaanklaagster Brenda Hollis dat had gedaan.

De beroepsrechters hebben de rechters in eerste aanleg donderdag aangewezen een nieuwe datum vast te stellen voor de afsluitende verklaring van de verdediging.

Wikileaks

Griffiths probeerde de vertraging bij het indienen van het slotdocument goed te praten door te verwijzen naar onthullingen op de valreep door de klokkenluiderssite WikiLeaks.

Die tonen volgens hem aan dat de Amerikanen de rechtsgang beïnvloeden omdat Washington Taylor kost wat kost veroordeeld wil zien.