AMSTERDAM - De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag wil tien tot vijftien bestuurders uit Libië aan een onderzoek onderwerpen, onder wie leider Muammar Kaddafi.

Het ICC bekijkt of de personen misdaden tegen de menselijkheid hebben gepleegd in het onrustige Arabische land. Dat maakte hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo donderdag bekend in de Spaanse krant El Pais, waarna hij het op een persconferentie in Den Haag bevestigde.

Volgens de Argentijnse jurist bestaan er ''serieuze beschuldigingen'' tegen het veiligheidsapparaat van Kaddafi. ''In de komende weken gaan we onderzoeken welke personen de meeste verantwoordelijkheid dragen. Daarna bepalen de rechters of er arrestatiebevelen worden uitgevaardigd'', aldus Moreno.

Voor het verzamelen voor informatie heeft het ICC contact met onder meer de Arabische Liga, Interpol en de Afrikaanse Unie.

De Libische leider Muammar Kaddafi en andere leidinggevenden in zijn regime kunnen ter verantwoording worden geroepen als blijkt dat zij niet hebben opgetreden tegen misdragingen van ondergeschikten tegen vreedzame demonstranten.

De hoofdaanklager denkt dat het enkele maanden kan duren voordat verzoeken om arrestatiebevelen klaar zijn.

'Binneste kring'

Moreno omschreef de kring mogelijke verdachten enigszins vaag als de ''binnenste kring'' rond Kaddafi. Naast de 'Leider van de Revolutie' en zijn zoons noemde Moreno onder meer de chef van Kaddafi's persoonlijke veiligheidsdienst en zijn nationale veiligheidsadviseur als personen die hij mogelijk op de korrel neemt.

De hoofdaanklager benadrukte dat het Strafhof 'onpartijdig' is: het zal ook kijken naar mogelijke misdaden van de oppositie.

Doden

Sinds 15 februari verkeert Libië in een politieke crisis. Tijdens geweld tussen Kaddafi-aanhangers en tegenstanders van het regime vielen honderden en mogelijk duizenden doden.

Moreno zei dat er geen precieze cijfers zijn over het aantal mensen dat door het geweld van de afgelopen weken om het leven is gekomen in Libië. ''Men schat dat het er minimaal zeshonderd zijn en dat het er duizenden kunnen zijn'', aldus de hoofdaanklager van het ICC.

Leger

Bij het gebruik van geweld tegen de Libische bevolking ziet Moreno het leger niet als hoofdrolspeler. ''Degenen die optreden, zijn georganiseerde milities en de veiligheids -en inlichtingendiensten'', stelde de hoofdaanklager van het ICC.

De VN-Veiligheidsraad had het ICC afgelopen weekeinde de opdracht gegeven mogelijke misdaden in Libië te onderzoeken. Het ICC is opgericht om verdachten van oorlogsmisdaden en andere zware internationale misdrijven te berechten.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Situatie in Libië