CAIRO - De Egyptische premier Ahmed Shafiq heeft zijn ontslag ingediend bij de militaire raad die het land bestuurt sinds het vertrek van president Hosni Mubarak.

Dat heeft het leger donderdag bekendgemaakt. Voormalig minister van Transport Essem Sharaf heeft opdracht gekregen een nieuwe regering te vormen.

Mubarak ontsloeg eind januari zijn voltallige regering en benoemde Shafiq tot minister-president in een vergeefse poging de massale straatprotesten tegen zijn bijna dertigjarige, autoritaire bewind te bezweren.

De voormalige stafchef van de luchtmacht wist evenwel nooit het vertrouwen te winnen van de demonstranten die willen dat Egypte een democratisch land wordt.

Vrije verkiezingen

De militaire machthebbers willen de Egyptische grondwet herschrijven en vrije verkiezingen houden voor een nieuw parlement en een nieuw staatshoofd. Die moeten bij voorkeur binnen een halfjaar plaatsvinden.

De politieke hervormingen gaan niet alle Egyptenaren snel genoeg. De afgelopen dagen waren opnieuw veel betogers op de been die het vertrek eisten van hoogwaardigheidsbekleders die na de val van Mubarak aan het pluche zijn blijven plakken, zoals Shafiq.

Profiel Egypte

Alles over de gebeurtenissen in Egypte

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Premier Egypte weg