BREGA/LONDEN - De eerste poging van het Libische regime om het opstandige oosten van het land te heroveren, is woensdag op niets uitgelopen.

Regeringsgetrouwe troepen vielen met steun uit de lucht de plaats Marsa Brega aan, ruim 650 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Tripoli en 200 kilometer ten zuiden van de 'rebellenhoofdstad' Benghazi. In de strijd vielen naar verluidt veertien doden, maar in de stad handhaafden de aanvallers zich niet.

Het oosten van Libië is sinds half februari in handen van groepen die het ruim veertig jaar oude bewind van Muammar Kaddafi ten val willen brengen.

De rebellen in de noordoostelijke regio Cyrenaica hebben de aanval afgeslagen of de aanvallers gaven het eenvoudig op. Een commandant van de rebellen speculeerde woensdag tegenover een correspondent van de BBC dat Kaddafi's troepen geen munitie meer hadden en daarom afdropen.

De gevechten waren vooral hevig bij het strand en bij de universiteitsgebouwen en de aanvallers namen enige tijd belangrijke olie-installaties in. Maar aan het einde van de dag waren er geen Kaddafigetrouwen meer te bekennen in Brega, aldus de BBC.

Overwinning

Sommige verdedigers van Brega dachten dat de aanvallers mogelijk niet erg gemotiveerd waren. Het behoud van Brega is een belangrijke overwinning voor hen.

De rebellen vreesden aanvankelijk weinig te kunnen inbrengen tegen Kaddafi's troepen en tegen hun vermoede opmars naar Benghazi. Maar Kaddafi's troepen verdwenen relatief snel van het toneel in Brega.

De opstandelingen in Benghazi hebben wel om luchtsteun van de Verenigde Naties gevraagd. Ze hopen dat buitenlandse gevechtsvliegtuigen gevreesde eenheden van het regime, zoals die van zwart-Afrikaanse huurlingen, uitschakelen. De aanval op Brega is naar verwachting niet de laatste van regeringsgetrouwe troepen.

Bloedbad

Kaddafi toonde zich in de hoofdstad Tripoli onverzettelijk. Hij waarschuwde dat hij tot de laatste man en de laatste vrouw zal vechten tegen een westerse militaire interventie in zijn land. ''Als de Amerikanen of het Westen Libië binnenvallen, dan zal het een hel en een bloedbad worden, erger dan Irak'', zei Kaddafi.

Hij negeerde opnieuw de omvang van het binnenlandse verzet en ontkende dat er gewelddadige demonstraties zijn geweest. Het land heeft slechts te kampen met wat duistere cellen van al-Qaeda en gangsters, zei Kaddafi.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special